The voltammetric determination of paracetamol
Parasetamolün voltammetrik yöntemlerle tayini
  1. Tez No: 169549
  2. Yazar: VEYSEL AKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DUYGU TOSCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Parasetamol, Voltammetri, Camımsı Karbon Elektrot, Paracetamol, Voltammetry, Glassy Carbon Electrode
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET PARASETAMOLÜN VOLTAMMETRİK YÖNTEMLERLE TAYİNİ AKDEMİR, Veysel Yüksek Lisans Tezi, Kimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Duygu TOSCALI Şubat-2005, 120 sayfa Parasetamol (PAR), ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan reçetesiz satılan en yaygın ilaçlardan biridir. Buna karşın, aşın dozlarda kullanıldığında ağır karaciğer zehirlenmesine hatta ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenle ilaçlarda PAR'ün belirlenmesi için basit doğru ve güvenilir bir yöntem geliştirmek çok faydalıdır. Bu tezde PAR'm elektrokimyasal davranışı voltammetrik yöntemler kullanılarak araştırıldı. Damlayan Cıva elektrot (DME), Camımsı Karbon elektrot (GCE) ve Platin elektrot (PtE) gibi çalışma elektrotları ve farklı pH'li destek elektrolitleri kullamldı. Parasetamolün, anodik yönde bir yükseltgenme pikine sahip olduğu görüldü. Her bir çalışma elektrodu için, pik akımım ve pik potansiyelini etkileyen derişim, pH ve tarama hızı gibi faktörler optimize edildi. GCE, parasetamolün yükseltgenmesi için uygun çalışma elektrodu olduğu görüldü. GCE kullanılarak elde edilen optimum şartlar aşağıdaki gibidir. Tarama hızı; 60 mVs“1, destek elektrolit; 0.1 M HCI04 (pH:1.12). Kalibrasyon grafiğinden, PAR'ün tayini için doğrusal aralık 1.96x1 0”6 M ile 1.21x1 0“3 M arası bulundu. Ayrıca, belirtme sınırı (BS) 1.27x1 0”6 M olarak bulundu.VI GCE kullanılarak elde edilen optimum deneysel koşullar, ilaçlarda PAR'ü incelemek için kullanıldı. Bu amaçla PAR içeren Minoset tabletler kullanıldı. Minoset tabletlerde parasetamol, 483.85±20.12 mg/tablet olarak bulundu. Bunun yanında, girişim çalışmaları için kafeinin (CAF) elektrokimyasal davranışı incelendi. Parasetamolün tayininde kafeinin herhangi bir girişimi olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE VOLTAMMETRIC DETERMINATION OF PARACETAMOL Veysel AKDEMİR Msc Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Duygu TOSCALI February 2005, 120 Pages Paracetamol (PAR) is one of the most popular over-the-counter an analgesic antipyretic drugs. Nevertheless, when consumed in overdose quantities, may cause severe hepatic toxicity or death. Thus, the development of a simple, precise and accurate procedure for the determination of this drug in pharmaceutical products is very useful. In this thesis, the electrochemical behaviour of PAR was investigated by using voltammetric methods. This study performed using different working electrodes types such as Dropping Mercury Electrode (DME), Platinum Electrode (PtE), Glassy Carbon Electrode (GCE), and different supporting electrolytes with various pH. It was seen that PAR had an oxidation peak in anodic direction. For each working electrode, the factors affecting the peak current and peak potential such as concentration, pH and scan rate was optimized. GCE was found as suitable working electrode for oxidation of PAR.VIII The optimum conditions obtained by using GCE as follow: scan rate; 60 mVs“1, supporting electrolyte; 0.1 M HCI04 (pH:1.12). The dynamic range for determination of PAR was found between 1. 96x1ü”6 M and 1.2 lxl O“3 M from the calibration graph. Besides, detection limit (DL) was found as 1.27xl0”6 M. The optimum experiment conditions obtained by using GCE was performed in order to investigate PAR in pharmaceutical formulations. Thus, Minoset tablets containing PAR was performed. PAR was found 483.85±20.12 mg/tablet in Minoset tablets. Besides, the electrochemical behaviour of Caffeine (CAF) was investigated for interference study. During the determination of PAR, any interference of CAF was not seen.