Entegre mücadele programı uygulanan örtüaltı domates yetiştiriciliğinde üretim ve pazarlama yapısının incelenmesi üzerine bir araştırma: Muğla ili örnek olayı
A research on production and marketing structure for tomato growing in greenhouse applying integrated pest management program: A case of Muğla
  1. Tez No: 169567
  2. Yazar: ÖNDER VOLKAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GAMZE SANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Entegre Mücadele Yönetimi (EM). Örtüaltı, Domates, Domates Maliyeti, Karlılık, IPM, Greenhouse Tomato Production, Tomato Cost, Profitability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET ENTEGRE MÜCADELE PROGRAMI UYGULANAN ÖRTÜALTI DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÜRETİM VE PAZARLAMA YAPISININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: MUĞLA İLİ ÖRNEK OLAYI BAYRAKTAR, Önder Volkan Yüksek Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gamze SANER Ocak-2005, 128 sayfa Bu çalışmada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde farklı ürünlerde yürütülmekte olan entegre mücadele projelerinden birisi olan“Örtüaltı Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Araştırma, Uygulama ve Eğitim Projesi”nin Muğla ilindeki çalışmaları incelenmiştir. Bu amaçla Muğla ilinde Fethiye, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde proje başlangıcından bu yana entegre mücadele uygulamış ve uygulamakta olan 33 işletme ve karşılaştırma amacıyla seçilen 19 işletme ile yörede faaliyet gösteren, seçilmiş 25 adet komisyoncudan elde edilen veriler, araştırmanın ana materyalini oluşturmuştur. Anket yoluyla elde edilen veriler, uygun istatistik yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre entegre mücadele uygulanan seralarda, kullanılan kimyasalların zamanında, uygun dozda ve uygun bir biçimde kullanılmasında olumlu sonuçlar alındığı belirlenmiştir. Bunun yanında entegre mücadele uygulamalarınınVI özellikle ilaç, gübre ve tohum/fide kullanımını azalttığı belirlenmiştir. Çalışmada, Türkiye'de entegre mücadele uygulamalarında karşılaşılan sorunların başında üreticilerin geleneksel üretim yerine bu yöntemi henüz tam olarak benimsememesi gelmektedir. Bunun en büyük nedeni ise üreticiler için entegre üretimi cazip hale getirecek önlemlerin henüz alınmamış olmasıdır. Yoğun tarım yapılan örtüaltı domates yetiştiriciliğinde, sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştirmek ve özellikle iç tüketime arzun artırabilmek için, entegre mücadele uygulamalarının daha yaygın hale getirilmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması için yayım çalışmalarının artırılması ve geliştirilmesi, danışmanlık sisteminin yerleştirilmesi, tüketicinin bilinçlendirilmesi vb. çözümlerin, biran önce uygulanması gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON PRODUCTION AND MARKETING STRUCTURE FOR TOMATO GROWING IN GREENHOUSE APPLYING INTEGRATED PEST MANAGEMENT PROGRAM: A CASE OF MU?LA BAYRAKTAR, Önder Volkan MSc. In Agricultural Economics Department Supervisor: Associate Professor Dr. Gamze SANER January-2005, 128 pages As a new approach, the techniques of sustainable agriculture is of importance and it has been considering in recent years. One of these techniques is Integrated Pest Management (IPM). Although IPM and its advance step, called Integrated Crop Management (ICM), has been employed in world, these methods have been started to apply recently in Turkey. In this study, one programme of Ministry of Agriculture and Rural Affairs is detected, which has been conducted on different protected vegetable growing crops of Muğla. For the purpose of comparison, the interviews have been held with the selected producers of Muğla province, who has applied IPM since the beginning of project, including Ortaca, Fethiye and Dalaman. Survey data were analyzed with statistics methods. Application of IPM and its training works have been carried out by Ministry of Agriculture and Rural Affairs. Obtaining of positive results has been determined regarding theVIII results of research on using of appropriate pesticides and optimum doses. Besides, it was determined that IPM reduced the input and labour usage. The problems in IPM programmes of Turkey are being no adoption to these methods by producers still, instead conventional production. The major reason for that the failure in improving of attractive approach for settling of integrated production. The principles of IPM should be transferred to producers more efficiently and the applications should be disseminated in the protected intensive tomato production. For supplying of this case, the producers should be encouraged with double row instead, one row and limited application, and the studies are also necessary for providing of lower input and different prices on products.