Bir gübreli ara çapa makinesinde çapa ayaklarından makine çatısına iletilen yüklerin çatıda oluşturduğu deformasyonun bilgisayarla modelleme tekniği kullanılarak analizi
Analysis of deformation resulted from forces conducted from hoe component to frame by using computer aided design technique
  1. Tez No: 169569
  2. Yazar: AYÇA MERİÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERDEM AYKAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, sonlu elemanlar analizi, gübreli araçapa makinası, Mechanical Desktop, Computer aided design, finite element analyses, interhoe machine with fertilizer, Mechanical Desktop
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
V ÖZET BİR GÜBRELİ ÂRAÇAPA MAKİNASINDA ÇAPA AYAKLARINDAN MAKİNA ÇATISINA İLETİLEN YÜKLERİN ÇATIDA OLUŞTURDUĞU BEFORMASYONUN BİLGİSAYARLA MODELLEME TEKNİĞİ KULLANILARAK ANALİZİ MERİÇ, Ayça Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinalan Bölümü, Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdem AYKAS Ocak 2005, 103 Sayfa Bu çalışmada, Mechanical Desktop 6.0 programı kullanılarak modellenmiş olan bir gübreli araçapa makinasında programın sonlu elemanlar modülünü kullanmak suretiyle, toprak işleme esnasmda çatıya gelen yüklerin modele uygulanması ve yapılan sonlu elemanlar analizi sonucunda çatıda oluşan deformasyonlann ve gerilmelerin statik durumda önceden tahminlenmesi amaçlanmaktadır. Makina çatısının modellenmesi sırasında 100x100, 50x50, 30x30, 0100, 050, 100x100x10, 100x50x10, 50x50x10 profiller kullanılmıştır. U-St 37 ve St 42 olmak üzere iki malzeme çeşidi ile bu profillerdeki çatının herbirinin modellemesi yapılmıştır. Çatının mesnet noktaları belirlenmiştir ve üzerine gelen yükler çatı üzerine uygulanmıştır. Statik durumda Sonlu Elemanlar Analizi için yine Mechanical Desktop programı kuUanılmıştır. Her bir çatı tipi için Von Mises gerilim skalası, yerdeğiştirme skalası çıkartılmış ve sonuçlar değerlendirilerek en uygun çatı modeli belirlenmiştir.VI Bilgisayarla modelleme tekniği ve Sonlu Elemanlar Analizi kullanılarak tarım makinalarının tasarımının yapılması üretim maliyetlerinden ve zamandan sağlayacağı tasarrufun yanısıra kaliteli ve bilinçli üretimin yapılması bakımından da önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS OF DEFORMATION RESULTED FROM FORCES CONDUCTED FROM HOE COMPONENT TO FRAME BY USING COMPUTER ADDED DESIGN TECHNIQUE MERİÇ, Ayça MSc in Agricultural Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdem AYKAS January 2005, 103 Sayfa In this research, prediction of the deformations and tensiles in static conditions by the application of forces to the frame of the interhoe machine with fertilizer modelled using Mechanical Desktop 6.0 during soil cultivation has been aimed. During the modelling of the frame, 100x100, 50x50, 30x30, 0100, 050, 100x100x10, 100x50x10, 50x50x10 profiles produced by U-St 37 and St 42 have been used. Basis points of frame and forces applied to basis points has been defined in program. Also for static conditions, Mechanical Desktop has been used for finite element analysis. For each frame type Von Mises tensile scale and displacement scale has been achieved and results evaluated for determination of the most suitable frame model. Design of the agricultural machineries using computer aided design systems and finite element analysis is not only provide production cost economy and time efficiency but also production quality and awareness.Vffl