Farklı enginar genotiplerinde ploidi düzeylerinin belirlenmesi
Assesment of ploidy levels in different globe artichoke genotypes
- Tez No: 169570
- Danışmanlar: PROF.DR. BENİAN ESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Enginar, stoma, kromozom, ploidi, Globe artichoke, stomata, chromosome, ploidy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
V ÖZET FARKLI ENGİNAR GENOTİPLERİNDE PLOİDİ DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ ARISOY, Şirin Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Benian ESER Şubat 2005, 39 sayfa Farklı enginar çeşit ve genotiplerinde ploidi düzeyindeki değişiklikleri saptamak için; Sakız, Yerli, 6No, 8No, Bayrampaşa, Kıbrıs kara, Talpiot, ve ISI 2165 çeşit ve genotiplerinde stoma sayımı ve boyutu ölçümleriyle, kromozom sayrım çalışmaları yapılmıştır. Sonuçta stoma sayım ve ölçümlerinde başarılı olunmasına karşın kromozom çalışmalarından istenilen sonuçlar elde edilememiştir. Stoma sayımı ve boyu ölçümleri sonucuna göre, çeşitlerin ploidi düzeyleri yönünden farklı gruplarda toplandığım söylemek olasıdır. Ancak bu sonuçların kromozom sayımları ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ASSESMENT OF PLOIDY LEVELS IN DIFFERENT GLOBE ARTICHOKE GENOTYPES ARISOY, Şirin Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Prof. Dr. Benian ESER February 2005, pages 39 In order to assess the ploidy levels in Sakız, Yerli, No.6, No.8, Bayrampaşa, Kıbrıs kara, Talpiot and ISI 2165 globe artichoke cultivars and genotype, number and size of stomatas and number of chromosomes were determined. No good results were obtained from chromosome counts, although determination of number and size of stomatas were done properly. Results related with stomata showed us,it is possible to say that cultivars are in different ploidy groups. These results should be supported with the chromosome counting results.