Bazı asma (Vitis vinifera L.) çeşitleri üzerinde düşük sıcaklıkların büyüme ve gelişme üzerine etkileri
Effects of low temperature on growth and development in some grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars
  1. Tez No: 169579
  2. Yazar: NEZAHAT TURFAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vitis vinifera L, Asma, Fotosentetik pigmentler, RWC, Fv/Fm, Prolin, Protein, Düşük Sıcaklık Stresi, Paraquiat, Vitis vinifera L, Grapevine, Photosynthetic Pigments, RWC, Fv/Fm, Proline, Protein, Low temperature stress, Chilling, Paraquiat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET BAZI ASMA (Vitis vinifera L.) ÇEŞİTLERİ ÜZERİNDE DÜŞÜK SICAKLIKLARIN BÜYÜME VE GELİŞME ÜZERİNE ETKİLERİ TURFAN, Nezahat Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Bölümü, Botanik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Avni GÜVEN Ağustos 2005, 89 sayfa Bu çalışmada, ülkemizde ticari olarak yetiştirilen 12 asma çeşidinde (Burdur Dimriti, Pembe Gemre, Siyah Gemre, Razakı, Kozak beyazı, Hatun Parmağı, Mevlana, Ata Şansı, Uslu, Yalova İncisi, Sultani Çekirdeksiz ve Trakya İlk Eren) etkin büyüme döneminde, +5 °C'ta 12 saat tutularak bitkilere düşük sıcaklık uygulanmıştır. Stres uygulaması sonrasında asma çeşitlerinde; fotosentetik verim (Fv/Fm), RWC (bağıl su içeriği), paraquat toleransı, fotosentetik pigment içerikleri ile prolin miktarı ve toplam çözünür protein miktarı ve değişimleri gibi parametreler araştırılmıştır. Bu analizlerinden elde edilen bulgular, üşüme stresine tolerans kriterleriyle karşılaştırılarak, asma bitkisinde düşük sıcaklık stresine tolerans mekanizmasının anlaşılmasına katkıda bulunmak hedeflenmiştir. +5 °C'ta 12 saat düşük sıcaklık uygulamasının asma çeşitlerinden Siyah Gemre, Mevlana ve Yalova İncisi'nde etkili olduğu ve fotosentetik verimi (Fv/Fm oram) önemli oranda azalttığı belirlenmiştir. Bitki materyalimiz olan 12 farklı asma çeşidinde bağıl su içeriklerinde, düşük sıcaklık uygulamasının önemli etki oluşturmadığı ve asma çeşitlerinde su dengesinin korunabildiği belirlenmiştir. Farklı asma çeşitleri arasında paraquat uygulamasından en az etkilenen çeşitlerin Burdur Dimriti, Ata Şansı olduğu ve Uslu, Siyah Gemre, Mevlana, Pembe Gemre, Hatun Parmağı ve Kozak Beyazı çeşitlerinin ise paraquat uygulamasına duyarlı oldukları belirlenmiştir. Düşük sıcaklık uygulamasının fotosentetik pigmentlerin içerikleri üzerinde etkisi, özellikle toplam klorofil ve karotenoid miktarları açısından en fazla Ata Şansı ve Hatun Parmağı çeşitlerinde ortaya çıkmıştır. Kontrolle karşılaştırıldığında, düşük sıcaklık stresine maruz kalan asma çeşitlerinde prolin miktarının en fazla azaldığı çeşitler Uslu, Sultam, Yalova İncisi ve Hatun Parmağı çeşitleri olarak bulunmuştur. Düşük sıcaklık stresi uygulaması ile çözünür protein miktarında azalmanın en fâzla görüldüğü çeşitler ise Yalova İncisi, Trakya İlk Eren ve Uslu olmuştur. Veriler doğrultusunda buvıı farklı asma çeşitlerinden Burdur Dimriti ve Razakı 'nın düşük sıcaklık stresine en toleranslı çeşitler oldukları belirlenmiştir. İncelediğimiz çeşitler arasında düşük sıcaklık stresine en duyarlı olanlar ise Uslu, Hatun Parmağı, Yalova İncisi Ata Şansı ve Mevlana çeşitleri olmuştur.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT EFFECTS OF LOW TEMPERATURE ON GROWTH AND DEVELOPMENT IN SOME GRAPEVINE (Vitis vinifera L.) CULTTVARS TURFAN, Nezahat M.Sc.Thesisi, Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Avni GÜVEN August 2005, 89 pages In this study, 12 cultivars of grapevine (Vitis vinifera L.) (Burdur Dimriti, Pembe Gemre, Siyah Gemre, Razakı, Kozak beyazı, Hatun Parmağı, Mevlana, Ata Şansı, Uslu, Yalova İncisi, Sultani seedless and Trakya İlk Eren), which are commonly cultivated in Turkey, were treated with low temperature stress at +5 °C 12 h conditions during their growth period. After stress treatment; tolarence parameters of cultivars such as photosynthetic efficieny (Fv/Fm), relative water content (RWC), total chloropyll and carotenoid content, paraquat tolerance, proline content and total soluble protein contents have been examined. Chilling stress tolerance mechanism in grapevine cultivars was studied by comparing the obtained results with chilling stress tolerance parameters Chilling stress at +5 °C 12 h has been found to be effective on photosynthetic efficieny (Fv/Fm) of grapevine cultivars Siyah Gemre, Mevlana ve Yalova incisi. The parameter of RWC was not affected by low temperature treatment and this data indicates that water balance was protected in all cultivars in chilling stress condition. Among different grapevine cultivars, the highest paraquat sensitivities were observed in Uslu, Siyah Gemre, Mevlana, Pembe Gemre, Hatun Parmağı and Kozak Beyazı cultivars. Effect of low temperature on photosynthetic pigments content was shown particularly in total chlorophyll and carotenoid contents of Ata Sarısı and Hatun Parmağı. The highest decline in proline content of plant leaves were observed in chilled cultivars Uslu, Sultani, Yalova İncisi ve Hatun Parmağı. Low temperature stress was resulted in decreasing total soluble protein content especially in Yalova İncisi, Trakya İlk Eren and Uslu. According to the results obtained, Burdur Dimriti ve Razakı is the most tolerant cultivars to chilling stress. The most sensitive cultivars to chilling stressXI were Uslu, Hatun Parmağı, Yalova İncisi Ata Sarısı and Mevlana grapevine cultivars.