Investigation of a newly synthesized schiff base as an optical pH sensor
Yeni sentezlenmiş schiff bazının optik pH sensörü olarak geliştirilmesi
- Tez No: 169580
- Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN YENİGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Optik pH sensor, Schiff Bazlarıyla pH duyarlık, EC matrikse dayalı optik sensör, PVC matrikse dayalı optik sensör, optical pH sensor, pH sensing with Schiff bases, EC based optical sensor, PVC based optical sensor
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
V ÖZET YENİ SENTEZLENMİŞ SCHİFF BAZININ OPTİK pH SENSÖRÜ OLARAK GELİŞTİRİLMESİ YILDIZ, Sevinç Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Berrin YENİGÜL Ağustos, 2005, 86 sayfa Genel olarak pH sensörleri,dissosiye olmuş ve olmamış formları farklı absorpsiyon ve emisyon maksimumlarına sahip zayıf asidik boyalardır. Bu çalışmada yeni sentezlenmiş bir Schiff Bazı olan izatin-4- etilanilin (İSE), EC ve PVC matrikslerde pH duyar boyar madde olarak kullanılmıştır. Absorpsiyon ve emisyon spektrumları mylar polyester destek üzerine ince filmler hazırlanarak kaydedilmiştir. İnce filmlerin spektral özellikleri spektroflorimetrik tekniklerle araştırılmıştır. 300 nm uyarma dalga boyu olarak seçilmiş ve çalışma aralığı EC matriks için pH 6,0-11,0 ve PVC matriks pH için 5,0-11,0 olarak bulunmuştur. Sensörlerin yanıtlama zamanı kesikli çalışma koşullarında 3 dakikadır.EC ve PVC filmlerdeki bağıl sinyal değişimi sinyal şiddetinde bir artma şeklinde olup sırasıyla %69 ve %76'dir. ISE'nin EC filmdeki pKa'sı 8,28 ve PVC filmdeki pKa'sı 8,05'tir
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION OF A NEWLY SYNTHESIZED SCHIFF BASE AS AN OPTICAL pH SENSOR YILDIZ, Sevine Master Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Berrin YENİGÜL August, 2005, 86 pages Commonly pH optodes rely on weak acidic dyes whose dissociated and undissociated forms have different absorption or emission maximum. In this work newly synthesized Schiff base isatin-4-ethylaniline (ISE) in plasticized EC and PVC matrices has been used for pH sensing. The absorption and emission spectra were recorded by preparing thin films on a mylar polyester support. Spectral properties of thin films have been investigated by means of spectrofluorometric techniques. 300 nm was choosen as excitation wavelenght and working range for EC and PVC based films has been determined as pH 6,0-11,0 and pH 5,0-11,0, respectively. Response time of EC and PVC based films was approximately 3 minute under batch conditions. Relative signal change of EC and PVC based films were found 69% and 76%, respectively. The pKa values of ISE in EC and PVC matrices have been found as 7,78 and 7,95, respectively.