Delta scuti bileşenli örten çift sistemlerin ışıkölçümü
Photometry of the eclipsing binary systems containing delta scuti type pulsators
- Tez No: 169690
- Danışmanlar: PROF.DR. CAN AKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: eclipsing binaries, Algols, 8 Scuti stars
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZET DELTA SCUTÎ BİLEŞENLİ ÖRTEN ÇİFT SİSTEMLERİN IŞIKÖLÇÜMÜ SOYDUGAN, Esin Doktora Test, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bolüraft Tez Yöneticisi; Prof. Dr. M. Can AKAN Mayıs 2005, 119 sayfa Bu tezde, 8 Scuti bileşenli Algol türü üç dizgenin ışık ölçümü yapılmış ve analiz edilmiştir. Seçilen dizgelerden AB Cas'ın gözlemleri 2001, RZ Cas'ın 2002 ve EW Boo'nun da 2003 ve 2004 gözlem mevsiminde yapılmıştır. Her dizgenin çokrenk ışık eğrisi yanında, RZ Cas ve EW Boo 'ya ilişkin baş ve yan minimum zamanlan da elde edilmiştir. İşık eğrileri W-D (Wilson Devinney) 2003 yöntemiyle analiz edilmiş, dizgeleri oluşturan bileşenlerin geometrik ve fiziksel parametreleri belirlenmiştir. RZ Cas'ın dikine hız eğrisinden bulunan öğeler kullanılarak, bileşenlerin kütle, yarıçap ve ısıtmaları Güneş biriminde bulunmuştur. Bulunan öğelerle, çiftlik etkilerini (yansıma, basıklık, vs.) de içeren kuramsal ışık eğrileri oluşturulmuş ve gözlemlerden çıkartılmıştır. Kalan veriye PERIOD 04 programı uygulanmış, dizgelerin S Scuti türü değişim gösteren baş bileşenlerinin zonklama frekansları belirlenmiş, genlik ve güç tayfları oluşturulmuştur. Buna göre, EW Boo'nun zonklama yaptığı ilk defa bu çalışmada ortaya çıkarılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda; AB Cas'ın tek, RZ Cas ve EW Boo'nun da iki modla zonklama yaptığı bulunmuştur. Zonklama sabitine (Q) bakılarak, AB Cas'ın çapsal, RZ Cas'ın da çapsal olmayan zonklama gösterdiği sonucuna varılmıştır. Anahtar sözcükler : örten çiftler, Algoller, 8 Scuti yıldızlan.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT PHOTOMETRY OF THE ECLIPSING BINARY SYSTEMS CONTAMIG DELTA SCUTI TYPE PULSATORS SOYBUGAN, Esim PhD Thesis, Department of Astronomy and Space Sciences Supervisor: Prof.Br. M. Can AKAN May 2005, 119 pages In this thesis, the results photometric analyses of three Algol type binaries containing a 8 Scuti type pulsator has been presented. Among these, AB Cas has been observed during 2001, RZ Cas during 2002 and EW Boo during 2003 and 2004 observing seasons. Besides obtaining multi-color light curve of the systems, primary and secondary minima times of RZ Cas and EW Boo have also been obtained. The light curves have been analyzed with W-D code (Wilson-Devinney, 2003) and the values of the physical and geometric parameters of the components were derived. By using the elements of the radial velocity curve of RZ Cas, the masses, radii and luminosities of the components were derived in solar units. By use of these elements the theoretical light curves have been calculated and subtracted from the observations. The resulting data have been analyzed with PERIOD 04 package in order to obtain the pulsation frequencies, amplitude and power spectra of the primary components of the systems. This is the first work which reports that EW Boo has a pulsating component. According to the results of the analyses we found AB Cas pulsating with a single frequency, RZ Cas and EW Boo pulsate with two frequencies. The values of the pulsational constants tell us that AB Cas is a radial, RZ Cas is a nonradiai pulsator.