İn vitro koşullarda çekirdeksiz yaş ve kuru üzümlerde okratoksin a üretiminin incelenmesi
Investigation on ochratoxin a formation in fresh and dried seedless grapes under in vitro conditions
- Tez No: 169595
- Danışmanlar: PROF.DR. RENGİN ELTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Üzüm, okratoksin A, su aktivitesi, brix, Grape, ochratoxin A, water activity, brix
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
V ÖZET İNVİTRO KOŞULLARDA ÇEKİRDEKSİZ YAŞ VE KURU ÜZÜMLERDE OKRATOKSİN A ÜRETİMİNİN İNCELENMESİ AKBAL, Zeynep Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rengin ELTEM 08 Ağustos 2005, 127 Sayfa Önemli bir besin kaynağı ve ülkemizin ihraç ürünleri arasında önemli bir yeri olan üzümlerde Okratoksin A (OTA) problemi son yıllarda oldukça dikkat çekmektedir. Bu çalışmada okratoksijenik küf türlerinin invitro koşullarda farklı aşamadaki üzümlerde OTA üretimi için uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için üzümlerde okratoksijenik suşlar olan Aspergillus ochraceus NRRL 3174 (2847 ng/g pirinç) ve Aspergillus foetidus var. pallidus K730 (1083 ng/g pirinç) suşlan kullanılarak Ege Bölgesi 'nin farklı bağlarından alman olgunlaşma, ben düşme, hasat dönemine ait yaş üzüm örnekleri ve çeşitli kuru üzüm örnekleri kullanılmıştır. Farklı briks ve su aktivitesine (aw) sahip üzümlerde yapılan çalışmalarda A. ochraceus NRRL 3174 yaş üzümlerde 1,3-854 ng/g arasında OTA üretirken, A. foetidus var. pallidus K730 9,5-80 ng/g arasında OTA üretmiştir. Yapılan incelemelerde 8-24,1 arasındaki % briks değerlerinde hem fungal büyüme hemde OTA üretimi saptanmıştır. A. ochraceus NRRL 3174 minimum 0,918 a^, değerlerinde OTA üretmiştir. Kullanılan her iki suş için de 0,443-0,550 aw değerlerindeki işlenmiş ve işlenmemiş çekirdeksiz kuru üzüm danelerinde ne fungal büyüme ne de OTA üretimi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATION ON OCHRATOXTN A FORMATION IN FRESH AND DRIED SEEDLESS GRAPES UNDER IN VITRO CONDITIONS AKBAL, Zeynep Msc in Biotechnology Department Supervisor: Prof. Dr. Rengin ELTEM 8th August 2005, 127 Pages During the last few years, occurrence of ochratoxin A is reported in grapes that have high economic importance due to both its nutritional value and its share in Turkish exportation of agricultural goods. This study that is carried out under in vitro conditions aims to investigate the suitability of different maturity stages of grapes for OTA formation of ochratoxigenic fungal species. Two ochratoxigenic strains, Aspergillus ochraceus NRRL 3174 (2847 ng/g rice) and Aspergillus foetidus y2x.pallid.us K730 (1083 ng/g rice) and fresh grape (at veraison, mature and harvest stages) and dried grape (Sultana) samples were used during the experiments. The amount of OTA produced on fresh grapes at various brix and water activity levels ranged between 1.3 - 854 ng/g for Aspergillus ochraceus NRRL 3174 and 9.5 - 80 ng/g for Aspergillus foetidus var. pallidus. The fungal growth and OTA formation occurred within the range of 8.0- 24.1 % brix. Aspergillus ochraceus NRRL 3174 developed at water activity levels exceeding 0.918. None of the fungal strains used in the tests developed fungal growth nor formed OTA on processed and unprocessed dried Sultanas at water activity levels ranging between 0.443 and 0.550