Benzoil peroksidin unlarda kantitatif tayini üzerine bir çalışma
A study of quantitative analysis of benzoyl peroxide in wheat flour
  1. Tez No: 169600
  2. Yazar: ÖZLEM KEÇELİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YEŞİM ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday ununda ağartma, benzoil peroksit, benzoil peroksit tayini, Bleaching of wheat flour, benzoyl peroxide, benzoyl peroxide analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET BENZOİL PEROKSİDİN UNLARDA KANTİTATİF TAYİNİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA KEÇELÎ, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doc.Dr. Yeşim ELMACI Temmuz, 2005, 46 sayfa Bu çalışmada, yeni öğütülmüş buğday ununa, rengini açmak amacıyla katılan benzoil peroksidin (BPO), ağartma prosesi boyunca farklı zaman aralıklarında belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaçla yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemi kullanılarak asetonitril/ glasial asedik asit (%60), su/ glasial asedik asit (%40) mobil fazı kullanılarak, 235 nm dalga boyunda absorbans dedektör ile analizler gerçekleştirilmiştir. Una katılan 100, 75, 60, 40 ve 20 mg/ kg düzeyindeki BPO' in 0., 2., 4., 6., 24., 72., 96., 120. ve 216. saatlerde analizleri yapılmıştır. Ağartma sırasında oluşan, BPO' in dönüşüm maddesi olan benzoik asit (BA) de aynı koşullarda analizlenmiştir. Geri kazanım denemeleri sonucunda BPO için % 92,01 ile 93,63 arasında ve BA için % 67,84 ile % 86,00 arasında geri kazanım sağlanmıştır. Sonuç olarak, 9 gün sonunda,una katılan 100, 75, 60, 40 ve 20 mg/ kg oranındaki BPO' in sırasıyla 72,00 mg/ kg, 50,20 mg/kg, 33,00 mg/kg, 20,39 mg/ ve 8,66 mg/ kg'a kadar düştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY OF QUANTITATIVE ANALYSIS OF BENZOYL PEROXIDE IN WHEAT FLOUR KEÇELİ, Özlem Master Thesis in Food Engineering Department Supervisor: Yrd.Doc.Dr. Yeşim ELMACI July, 2005, 46 pages In this study, benzoyl peroxide, which is added to freshly milled wheat flour for bleaching its colour, was determined during bleaching proses. High pressure liquid chromatography method (HPLC) was used for determination of BPO and benzoic acid (BA) levels at various time intervals after treating wheat flour with BPO. Analyses were conducted by using acetonitril/ glacial acedic acid (60 %), water/ glacial acedic acid (40 %) mobile phase at 235 nm at HPLC. The recoveries were obtained from 92,01 % to 93,63 % for BPO added to the flour and from 67,84 % to 86,00 % for BA added to the flour. 100, 75, 60, 40 ve 20 mg/ kg BPO were added to flour and analysised after 0, 2, 4, 6, 24, 72, 96, 120 and 216 hours. BPO and benzoic acid (BA) levels were determined during bleaching process. 100, 75, 60, 40 and 20 mg/ kg BPO concentration decreased to 72,00 mg/kg, 50,20 mg/kg, 33,00 mg/kg, 20,39 mg/ kg and 8,66 mg/ kg respectively, after 9 days of contact.