Bir herbisit olan 2,4-D (diklorofenoksiasetik asit)'nin sıçanlarda testis dokusu üzerine etkisi
Effects of 2,4-D (2,4-dichlorophenoxyacetic acit) on rats testes
  1. Tez No: 169601
  2. Yazar: EBRU ÖZDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRSEL ERGEN, Y.DOÇ.DR. UTKU ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Herbisit, 4-D, Histopatoloji, Sıçan, Testis, Herbicide, 4-D, Histopathology, Testis, Rat
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET BİR HERBISIT OLAN 2,4-D (DIKLOROFENOKSIASETIK ASİT)' nin SIÇANLARDA TESTIS DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİ ÖZDAŞ, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gürsel ERGEN, Yrd. Doç. Dr. Utku ATEŞ Ağustos 2005, 95 sayfa Her geçen gün tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır. Bu yüzden birim alandan gelecek ürün miktarının arttırılması gerekmektedir. Bu alanda bitki koruma kapsamına giren zirai mücadele yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerden biri de, herbisitler ile yapılan kimyasal mücadele yöntemidir. Ancak bu tarım ilaçlarının bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı sonucu çevrede oluşturduğu olumsuz etkiler günümüzün önemli sorunlarından biridir. Bu çalışmanın amacı; zirai mücadele yöntemleri içinde yabani otlarla mücadelede çok yaygın olarak kullanılanVI 2,4-D herbisitinin sıçan testislerinde oluşturduğu histopatolojik etkilerini incelemektir. Bu amaçla, E.Ü., Tıp Fakültesi, Deney Hayvanları Yetiştirme Merkezinden temin edilen 12-14 haftalık, yaklaşık 200-250 gr ağırlığında olan Wistar Albino (Rattus norvegicus) erkek sıçanlar ile düşük (D), orta (O) ve yüksek (Y) doz olmak üzere 20, 40, 80 ml/kg vücut ağırlığı/gün (LD50: 375 mg/kg)' lık 2,4-D; standart laboratuvar pellet yemlerine emdirilerek üç uygulama grubu oluşturulmuş; kontrol grubu sıçanlara ise aynı miktarda standart pellet yemleri 29 gün süreyle, oral yolla verilmiştir. Tüm sıçanlar aneztezi altında fiksatif solüsyonu kullanılarak yapılan intrakardiak perruzyonla tespit edilmiştir. Uygulamanın sonunda, deney hayvanlarının testis dokuları alınmış, rutin ışık mikroskobu takibi yapılmış ve incelemeleri Olympus BX51 araştırma mikroskobunda gerçekleştirilmiştir. 2,4-D uygulaması, testis dokusunda dozla doğru orantılı olarak dejenerartif değişikliklere neden olmuştur. Elde edilen histolojik sonuçlarda testis kesitlerinin incelenmesi sonucu, 2,4-D'nin seminifer tübüllerde atrofiye neden olduğu, spermatogenik hücre sırasının bozulduğu ve yüksek doz gruplarında testis hasarları saptanmıştır. Ayrıca 2,4-D tunika albuginea kalınlıklarında, seminifer tübül epitelinin çapında azalmalara ve spermatogenik seri hücrelerinin tübüler lümenine dökülmesine neden olmuştur. Saptanan bu sonuçlara göre, 2,4-D testis dokusunda histopatolojik hasara neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
ÖZET BİR HERBISIT OLAN 2,4-D (DIKLOROFENOKSIASETIK ASİT)' nin SIÇANLARDA TESTIS DOKUSU ÜZERİNE ETKİSİ ÖZDAŞ, Ebru Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gürsel ERGEN, Yrd. Doç. Dr. Utku ATEŞ Ağustos 2005, 95 sayfa Her geçen gün tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır. Bu yüzden birim alandan gelecek ürün miktarının arttırılması gerekmektedir. Bu alanda bitki koruma kapsamına giren zirai mücadele yöntemleri kullanılır. Bu yöntemlerden biri de, herbisitler ile yapılan kimyasal mücadele yöntemidir. Ancak bu tarım ilaçlarının bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı sonucu çevrede oluşturduğu olumsuz etkiler günümüzün önemli sorunlarından biridir. Bu çalışmanın amacı; zirai mücadele yöntemleri içinde yabani otlarla mücadelede çok yaygın olarak kullanılanVIII administiration were made orally with the dose of 20, 40, 80 ml/kg for 29 days to the animals that were aged between 12-14 weeks, and weighing between 200-250 gr. And the experimental groups named according to the doses which are Low, Middle and High with 6 animals in each group (n=6). For the Contol group (n=6) the animals fed with standard pellets under the same laboratory conditions for 29 days. All rats were perfused with intracardiac fixative solution under anaesthesia. At the end of the study, the testes tissues were removed and after light microscopic protocols, histopathological changes were examined by Olympus BX51 research microscope. The dose related degenerative changes which are; atrophy in seminiferous tubules, irregular arrangement of spermatogenic cells and testes damage in testes tissues was determined especially prominent in high dose group. Also, a decrease at the tunica albuginea thickness and seminiferous tubules epithelia diameter, sloughing of germ cells in to the tubular lumen was seen in experimental groups. According to the these results, 2,4-D can cause histopathological damage in rats testes.