A study on componend based software engineering
Bileşen tabanlı yazılım mühendisliği üzerine bir çalışma
- Tez No: 169603
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: simülasyon, paket kayıpları, paket gecikmeleri, Internet'teki davranış, simulation, packet delay, packet loss, Internet behavior
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET İNTERNETTEKİ PAKET KAYIPLARININ VE PAKET GECİKMELERİNİN ANALİZİ VE BU DAVRANIŞLARI BENZETEN BİR TEST UYGULAMASININ GELİŞTİRİLMESİ SAÎDMOURADOV, Djamshed Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Uluslar arası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. E. Turhan TUNALI Ağustos 2005, 47 sayfa Bu projede Internet'te oluşan paket kayıplarının ve paket gecikmelerinin davranışı incelenerek bu davranış için laboratuar ortamında benzetme yapan test bir uygulama geliştirilmiştir. Çalışma, paket kayıpları ve paket gecikmeleri konusunu inceleyen çalışmaların bulgularına dayanarak şekillenmiştir. Yapılan tarama sonucunda paket gecikmelerinin üssel dağılımla modellenebildiği tespit edilmiştir. Paket kayıplarının davranışını ve paket kayıplarının burst uzunluklarım iyi modelleyen yönteme rastlanmamıştır. Ayrıca, Internet trafiğinin asimetrik olduğu saptanmıştır. Bu tespitler Java ile geliştirilmiş uygulamaya yansıtılmıştır. Paket gecikme olayım modellemek için üssel dağılım uygulanırken, paket kayıpları için uniform dağılımı kullanılmıştır. PaketVI gecikmelerinin uzunluğu üssel dağılımdan türetilmiştir, ancak kullanıcının isteğine göre sabit bir gecikme benzetim olanağı sunulmuştur. Simülasyonda paket kayıplarının burst uzunlukları kullanıcının belirleyeceği sabit bir sayı olarak kullanılır. Trafiğin asimetrik özelliğini benzetmek için kullanıcıya iki yöndeki ağ özelliklerini ayarlama imkanı sunulmuştur. Uygulamaya ayrıca periyodik paket kaybetme ve periyodik paket gecikme modülleri eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS OF PACKET LOSS AND PACKET DELAY ON THE INTERNET AND DEVELOPMENT OF A TOOL FOR SIMULATING THIS BEHAVIOR SAIDMOURADOV, Djamshed MSc Graduate Project, International Computing Institute Supervisor: Prof. Dr. E. Turhan TUNALI August 2005, 47 pages In this graduate project, Internet packet loss and packet delay are examined and a tool simulating loss and delay is developed. The methods implemented in this study are based on the works examined in the literature. It has been observed that most works model packet delay with exponential distribution. No good modeling method was determined for packet loss behavior and packet loss burst lengths. Many studies concluded that the Internet traffic is asymmetric. These findings are applied in the developed application. For packet delay exponential distribution was used. Uniform distribution was used to model the packet loss behavior. Application calculates the packet delay lengths from exponential distribution and simulates the packet loss burst length using a fixed number specified by user.vnı To simulate asymmetry, setting options for both traffic directions are given. Periodic packet loss and packet delay modules are also added to the application.