Spor giysilerin konfor özellikleri üzerine bir araştırma
A research about comfort properties of sportswear
  1. Tez No: 169612
  2. Yazar: NİDA GÜLSEVİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU MARMARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spor giysiler, giysi konforu, ısıl direnç, bağıl su buharı geçirgenliği, Sportswear, clothing comfort, thermal resistivity, relative water vapour permeability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda, günlük yaşamda aktif veya pasif olarak bir spor dalıyla uğraşmanın daha popüler, hatta yaşam tarzı haline gelmesiyle; giysi konforunun önemi artmıştır. Giysi konforu; esneyebilirliği sayesinde vücudu ikinci bir deri gibi sarabilme, nem ve ısıyı kolayca transfer edebilme, giyimde rahatlık hissi verme, hijyenik olma, az buruşma gibi fonksiyonel özelliklerin gerektirdiği koşulların bir arada bulunması olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla örgü mamul olan spor giysilik kumaşların konfor özellikleri üzerine birçok araştırma yapılmıştır ve halen yapılmaya da devam edilmektedir. Bu çalışmada, farklı iplik tiplerinden, değişik örgü yapılarında ve farklı sıklıklarda örülen kumaşların ALAMBETA ve PERMETEST cihazlarında ölçümleri yapılmıştır. Amaç spor giysilikler için üretilen örme kumaşlarda ısıl direnç, ısıl iletkenlik, su buharı direnci ve bağıl su buharı geçirgenliği gibi ısıl konfor parametrelerinin optimum değerlerini tespit ederek, en mükemmel giysi konforunu sağlayabilmektir.
Özet (Çeviri)
In last few years, with the increase of interest in aetive or passive sports and even with becoming sports as a life style, the importance of comfort increased. Clothing comfort can be defined as being together of the functional characteristics, that being like a second skin via the flexibility, easy transfer of moisture and heat, absence of unpleasent, being more hygienic, having wrinkle resistance and etc. In the past lots of researchs were made about the comfort properties of sportswear fabrics, which are mostly knitted, and they still continue. In this work, the measurements of knitted fabrics, which are produced from different types of yarns in different tigthness and in different structures, have been made on Alambeta and Permetest machines. The aim is to determine optimum values of sportswears' comfort parameters, like thermal conductivity, thermal resistivity, relative water vapour permeability and water vapour resistivity, and to provide the ideal clothing comfort.