Bir akışkan yataklı yakma sisteminde enerji ve ekserji analizi
Energy and exergy analysis of fluidized bed combustion system
- Tez No: 169613
- Danışmanlar: PROF.DR. ARİF HEPBAŞLI, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN GÜNERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akışkan yatak, kömür, yanma, ikinci kanun verimi, verimlilik, ekserji, enerji, Fluidized bed, Coal combustors, Second-law efficiency, Effectiveness, Exergy, Energy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çevresel kısıtlamalardan dolayı, prosesin enerji verimliliğini arttırıcı ve çevreye olan etkisini en aza indirmeyi prensip olarak hedefleyen bir çok yakma teknolojisi geliştirilmiştir. Bunlardan birisi akışkan yataklı yakmadır. Bu yakma sisteminin bilinen geleneksel sistemlere göre; farklı yakıt esnekliği, çok düşük ısıl değere ve yüksek oranda kül içeriğine sahip yakıtların kullanılma olanağı, nispeten düşük sıcaklıklarda yanma (850°C, böylece daha düşük NOx içerikli emisyonlar), kül sinterizasyonunun önlenmesi ve yanma prosesi süresince üretilen asit bileşkesinden (SO2 and HC1) korunum gibi bir çok avantajı vardır. Faydalı iş üretimi için enerji kaynakları kullanılırlığının ölçümü, kullanılır enerjiyi, dolayısıyla ekserjiyi tanımlar. Ekserji analizi enerji sistemlerinin performansının değerlendirilmesinde, benzeşiminde ve tasarımında geniş oranda kullanılmaktadır. Ekserji verimliliği enerji verimliliğinden daha gerçekçidir; Ekserji analizi, mevcut enerji korunumu potarısiyellerinin değerlendirilmesi ve konumlandırılması, sistem tasarımı ve kurulmasında fırsatların belirlenmesi, etkili bir balom sistem programı maliyetinin oluşturulması için enerji analizinden daha yardımcı bir rol oynamaktadır. Bu tezde, ilk olarak bir akışkan yataklı yakma sistemi için enerji ve ekserji ilişkileri verilmiştir. Bu ilişkiler İzmirde bir fabrikada bir akışkan yataklı yakma sistemi üzerinde uygulanmıştır. Yapılan değerlendirmelerle elde edilen sonuçlar ileride yapılacak çalışmalar için bir takım önerilerde bulunmakta ve bu konuda iyileşme potansiyeli görülmektedir. Akışkan yataklı kazanın enerji ve ekserji verimlilikleri sırası ile %83.4ve %20.7 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to environmental restrictions, diverse technologies of combustion have been developed whose principal objective is minimise the environmental impact and increase the energy efficiency of the process. One of these technologies is the fluidised bed combustion. This system of combustion present diverse advantages over the conventional systems. Namely: great flexibility of fuels; possibility of utilising fuels with very low heating value and high ash content; relatively low temperatures of combustion (850 C, thus reducing NOx emissions), prevention of ashes synterisation and, the possibility of retaining the acid compounds (SO2 and HC1) produced during the combustion process. Exergy is another name for available energy that measures the ability of the energy source to produce useful work. Exergy analysis has been widely used in the design, simulation and performance evaluation of energy systems. Exergy efficiency is more rational than energy efficiency; exergy analysis is more helpful than energy analysis for locating and evaluating available energy saving potentials, identifying opportunities for improvements in system design and establishing cost effective system maintenance programs. In this thesis, energy and exergy relations for a fluidized bed combustion system (FBSs) were given first. These relations were then applied to a FBCs installed in a factory in Izmir. Finally, the results obtained were evaluated in terms of improvement potential while recommendations for future studies were made. The energy and exergy efficiencies of this FBCs were found to be 83.4 % and 20.7 % respectively. Author