Asetilkolin esterazın kitosanda immobilizasyonu ve karakterizasyonu
Acetylcholinesterase immobilization in chitosan and characterization
- Tez No: 169626
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SUNA TİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Asetilkolin esteraz, immobilizasyon, kitosan, Asetylcholinesterase, immobilization, chitosan
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET ASETİLKOLİN ESTERAZIN KİTOSANDA İMMOBİLİZASYONU VE KARAKTERİZASYONU OFLAZ, Serap Yüksek Lisans Tezi, Biyokimya Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Suna Timur Ekim 2005, 60 sayfa Asetilkolin esterazlar (E.C.3.1.1.7) özellikle beyin, sinir hücreleri, kaslar, akciğer ve serumda yüksek oranda bulunmaktadır. Gerek AChE, gerekse pseudo- CbE olarak tanımlanan butirilkolin esteraz (BuChE) aktivitesinin belirlenmesi diagnostik açıdan aynca önemlidir. Bu enzimlerin organofosfat bileşiklerinin analizinde yaygın olarak kuUammları söz konusudur. Bu tez projesinde sağlıklı kişilerden temin edilen serum örneği AChE kaynağı olarak kullamlarak kitosan küreciklerde immobilize edildi. Karakterizasyonu gerçekleştirildi, ikinci aşamada ise hazırlanan immobilize enzim preparatlannm organofosfatlı bileşiklerin analizinde kullanılabilirliği test edildi.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ACETYLCHOLINESTERASE IMMOBILIZATION IN CHITÖSAN AND CHARACTERIZATION OFLAZ, Serap M.Sc in Biochemistry Supervisor: Association Prof. Dr. Suna TİMUR October 2005, 60 pages Acetylcholinesterases (AChE, E.C. 3. 1. 1. 7) are especially found at brain, nerve cells, muscles, lungs and human serum. The deterrnination of both AChE and butrylcholinesterase (BuChE, pseudocholinesterase) activity is also clinically important Due to the inhibition of these enzymes with organophosphates, they could be especially used for analysis of ecologic pollutions. In this thesis, the serum sample that is taken from healthy valunteers are used as a AChE source and immobilization of the enzyme was performed in chitosan beads. Then, immobilized enzyme was characterized. Moreover utility of the enzyme was tested as a marker of organophosphate pesticides.