Bazı acı biber çeşitlerinde tohum kalite özelliklerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesi üzerinde araştırmalar
Studies on the determination and improvement of seed quality properties of some hot pepper cultivars
- Tez No: 169631
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Acı biber, tam çiçeklerime, önçimlendirme, çimlenme, çıkış, Hot pepper, anthesis, priming, germination, emergence
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET BAZI ACI BİBER ÇEŞİTLERİNDE TOHUM KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE İYİLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ULUSOĞLU, Alper Serkan Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Yard.Doç.Dr. İbrahim DUMAN Aralık 2005, Bu çalışma, bazı acı biber çeşitlerinde uygun hasat zamanına bağlı olarak tohum kalite özelliklerinin belirlenmesi ve özelliklerin önçimlendirme uygulanmaları ile iyileştirilmesine yönelik tohum muamelerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın bitkisel materyalini altın tohumculuk A.Ş den sağlanan“Acikıl”,“Demre”ve“Ilıca 256”biber çeşidi tohumlan oluşturmuştur. Çeşitlere ait fideler tarlaya 70x35 cm mesafeler ile dikilmiştir. Bitkilerde çiçeklenme başlangıcı ile birlikte her üç çeşitte de tam çiçeklenme ( anthesis ) aşamasında belirlenen çiçeklerden 35, 45, 55, 65, 75 gün sonra hasat edilen meyvelerden elde edilen tohumlarda canlılık ve kuru madde oranlan belirlenmiştir. Bu tohumların performans özelliklerini iyileştirmek amacıyla her dönem -6 bar(212g/l) PEG-600 solüsyonunda osmotik koşullandırma uygulaması yapılmıştır. Uygulamalardan sonra orijinal ağırlığına kurutulan tohumlar çimlenme, çıkış, stres koşul (15 ve35 C°) çıkış ve fidelik koşul çıkış testlerine alınmışlardır.Acıkıl çeşidinde anthesisten 65-75 gün sonra, Demre çeşidinde 55-65 gün sonra, Ilıca-256 çeşidin de ise 65-75 gün sonra hasat edilen tohumlar en iyi tohum performansına sahip olmuşlardır.Her üç çeşitte de 55 günde hasat edilen tohumlara osmotik koşullandırma uygulamalarının yapılmasının zorunlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON THE DETERMINATION AND IMPROVEMENT OF SEED QUALITY PROPERTDXS OF SOME HOT PEPPER CULTIVARS Ulusoğlu, Alper Serkan Master of Science Thesis, Horticultural Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ibrahim DUMAN December 2005 This study has been conducted to determine the seed quality properties of some hot pepper cultivars as affected by the harvest type and seed applications, which aim to improve these properties using priming applications. The plant material of the study consists of the“Acıkıl”,“Demre”, and“Ilıca 256”pepper cultivars which seeds are provided from Altın Tohumculuk A.Ş. Seedlings of these cultivars were planted in 70x35 cm distances. Changes of seed live and dry weight are determined in seeds that are obtained from fruits harvested 35, 45, 55, 65 or 75 days after anthesis. In order to improve the performances of the seeds, osmotic conditioning has been carried out at a -6 bar(212 g/l) PEG-600 solution. Seeds that were dried to their original weights after the application were subjected to germination, emergence, emergence under stres conditions (15 and 35 C°) and seedling emergence tests.vn The seeds that are harvested 65-75, 55-65, and 65-75 days after anthesis had the best performances for Acıkıl, Demre and Ihca-256 types, respectively. It has been concluded that osmotic conditioning is mandatory for the seeds od all three cultivars harvested at the 55th.