Exergy and thermoeconomic analysis of adiabetic and distillation columns
Adyabatik ve diyabatik destilasyon kolonlarında ekserji ve termoekonomik analiz
  1. Tez No: 169632
  2. Yazar: TUNA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZEHRA ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekserji, Adyabatik ve diyabatik destilasyon, Termoekonomik Analiz, Exergy, Adiabatic and diabatic distillation, Thermoeconomic analysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
V ÖZET ADYABATİK VE DİYABATİK DESTİLASYON KOLONLARINDA EKSERJİ VE TERMOEKONOMİK ANALİZ ÖZCAN, Tuna Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zehra Özçelik Eylül 2005, 118 sayfa Bu çalışmada ekserji kavramının önemine değinilmiş, kimya endüstrisinde enerji iletiminin en yüksek olduğu birimlerin başında gelen geleneksel adyabatik destilasyon işlemine alternatif olarak enerjiyi daha verimli kullanabilen, tersinmezliklerin yol açtığı entropi oluşumunu ve buna eşdeğer ekserji kayıplarım daha aza indirgeyen diyabatik destilasyon işlemi detaylı olarak incelenmiştir. Aspen Plus 11.1 ve ChemCad 5.3.x benzetim programlan kullanılarak sırasıyla 3 ve 5 bileşenden oluşan çok bileşenli karışımların adyabatik ve diyabatik destilasyon kolonlarında istenilen saflıkta ayrılması gerçekleştirilmiş, her iki kolonda da enerji, ekserji ve termoekonomik hesaplamaları yapılmış diyabatik destilasyon işleminin ekserji kayıplarım azalttığı, böylece enerjiyi daha verimli kullanabilmesine rağmen maliyette zaman zaman artışa neden olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT EXERGY and THERMOECONOMIC ANALYSIS of ADIABATIC and DIABATIC DISTILLATION COLUMNS Özcan, Tuna MSc in Chemical Engineeering Supervisor: Asst Prof Dr Zehra Özçelik September 2005, 118 pages Exergy concept is investigated with details in general and also specifically on different types of distillation units. Distillation is one of the major energy consuming units in chemical industry. Conventional distillation method (adiabatic) is unfortunately insufficient in the use of available energy, exergy; during the separation process it is inevitable generation of entropy due to irreversibilities in adiabatic distillation, however diabatic distillation method alternatively reduces this entropy generation, so the exergy losses in the distillation column, by redistributing the heat along the column. Exergy and thermoeconomic calculations on diabatic and adiabatic distillation columns are performed by using simulation programs Aspen Plus 11.1 and ChemCad 5.3.x for the separation of 3 and 5 multicomponent mixtures respectively. Although, in some cases it causes increase in the total cost, diabatic distillation gives satisfactory results in exergy analysis by reducing exergy losses.