Kantitatif trait lokus analizi ile çiçeklenme zamanını kontrol eden genlerin haritalanması
Mapping of flowering time genes with quantitative trait locus analysis
  1. Tez No: 169640
  2. Yazar: NURDAN GÜLDİKEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BAHATTİN TANYOLAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çiçeklenme zamanı, Lens culinaris Medic, genetik markörler, RAPD, flowering time genes, Lens culinaris Medic, genetic markers, RAPD, MAS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET KANTİTATİF TRAİT LOKUS ANALİZİ İLE ÇİÇEKLENME ZAMANINI KONTROL EDEN GENLERİN HARİTALANMASI GÜLDİKEN, Nurdan Yüksek Lisans Tezi, Biyomühendislik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Bahattin TANYOLAÇ l Aralık 2005, 71 sayfa Bu araştınnada Lens culinaris Medic. (mercimek) bitkisinde çiçeklenme zamanı ile bağlantılı olan DNA markörleri saptanarak, mercimek genomunda haritalanmıştır. Çiçeklenme zamanı üzerine etkisi olan QTL' ler (Çuantitatİve Trait Locus) belirlenmeye çalışılmıştır. Bu markörlerden MAS (Markör yarduncılı seçim) teknolojisinde yararlanılması hedeflenmiştir. Araştırmada WA8649041 ve Precoz ebeveynlerinin çaprazlanmasından geliştirilen 93 tane rekombinant saf hattı (Recombinant Inbred Lines, RIL) kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, RAPD (Random Amplified Polimorfic DNA ) ve ISSR (Inter Simple Sequences Repeats) teknikleri ile 213 tane DNA markörü saptanmıştu-. Bu markörlerden 121 adeti bağlantı haritalamasında kullanılmış ve dört tane DNA markörünün (MOPsoo, M09soo, UBC220, UBC318) bulunduğu bölgede tek bir majör QTL belirlenmiştir. Bu nedenle mercimekte çiçeklenme zamanından tek bir genin sorumlu olduğu ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT MAPPING OF FLOWERING TIME GENES WITH QUANTITATIVE TRAIT LOCUS ANALYSIS GÜLDİKEN, Nurdan M. Sc. Thesis, Department of Bioengineering Supervisor: Doç. Dr. Bahattin TANYOLAÇ lth December 2005, 71 pages In this study, DNA markers which linked to genes conferring flowering time were determined in Lens culinaris Medic. QTLs (Quantitative Traits Loci) and wrere mapped in Lentil genome. This markers were evaluated for Marker Assisted Selection. By crossing WA8649041 and Precoz parents recombinant inbred lines (RIL) were obtained. 213 DNA markers were determined by RAPD (Random Amplified Polimorfic DNA) and ISSR (Inter Simple Sequences Repeats) techniques. 121 DNA markers out of 213 were mapped in to linkage groups, and four DNA markers (M09300, M095oo, UBC220 ve UBC318) were found to be associated with flowering time in lentil. Also, in this region where the markers found, a major QTL was determined. Based on these findings, we believe that there is only one gene responsible for flowering time in lentil.