Sağlık ve beslenme bilgisinin beslenme alışkanlığı ve satın alma kararı üzerine etkisi
The influence of the knowledge of health and nutrition on the decision of purchasing
  1. Tez No: 169650
  2. Yazar: GÖNÜL SÖYLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEDEF NEHİR EL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Besin etiketi, satın alma, sağlık ve şu yatağı birleştir artık beslenme bilgisi, Nutrition label, purchasing, knowledge of health and nutrition
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
V ÖZET SAĞLIK VE BESLENME BİLGİSİNİN BESLENME ALIŞKANLIĞI VE SATIN ALMA KARARI ÜZERİNE ETKİSİ SÖYLER, Gönül Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Sedef Nehir EL Eylül 2005, 97 sayfa Bu tezde gıda ürünlerinin, tüketicilerin sağlıklı bir beslenme modeli için seçim yapabileceği bilgileri ne düzeyde içerdiği, tüketicilerin beslenme bilgilerini veya önerilerini algılama şekilleri ve bu bilgilerin tüketicilerin beslenme alışkanlıklarında değişiklik yaratma ve satın alma konusundaki davranışlarını ne ölçüde etkilediği incelenmiştir. Toplam 4 farklı markette taranan 5200 çeşit gıda ürününün 266 adetinde (%5,11) besin öğesi iddiası saptanmıştır. Tüketiciler tarafından beslenme bilgisi ve önerilerin algılanma şekillerinin her gıda grubu için farklı olduğu belirlenmiştir. Sağlık ve beslenme bilgilerinin, tüketicilerin beslenme alışkanlığında değişiklik yaratma ve satın alma konusundaki davranışlarını etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT THE INFLUENCE OF THE KNOWLEGE OF HEALTH AND NUTRITON ON THE DECISION OF PURCHASING SÖYLER, Gönül Master of Science Thesis, Department of Food Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Sedef Nehir El September 2005, 97 pages The primary aim of this thesis is to evaluate the effects of the food products in the following criteria. First aim is to determine to what extent do the food products have the nutrition information to help the consumer pick the convenient product for his/her own healthy eating habits. Second aim is to analyze if food products have any influence on the consumers' choice of food products and if so to what extent the food products affect the consumers' choice of eating and purchasing habits. After a through search of 5200 food products in 4 different markets it was confirmed that only 266 of them (equals to 5,11 %) had nutrient claims. Moreover, it was determined that the perception of the consumers for the nutritional offers stated on the labels and the consumers' knowledge of nutrition were all different for each food category. As a result, it was clarified that the health and nutrition information (labeling) have a crucial and prominent influence on consumers in terms of their choices of food products. In other words, it was concluded that consumers' eating and purchasing habits can be changed through nutrition labeling.