Kendiliğinden yerleşen taşıyıcı hafif beton
Self compacting structural lightewight concrete
  1. Tez No: 169651
  2. Yazar: ERHAN YOĞURTCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ŞEMSİ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Beton, Taşıyıcı Hafif Beton, Pomza, Donma-çözünme direnci, Self compacting concrete, structural lightweight concrete, pumice, frezee- thaw resistance
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
V ÖZET KENDİLİĞİNDEN YERLEŞEN TAŞIYICI HAFİF BETON YOĞURTÇU, Erhan Yüksek Lisans Tezi. İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç.Dr. Şemsi Yazıcı Kasım 2005, 167 sayfa Tez kapsamında, normal ağırlıkta kendiliğinden yerleşen beton (KYB) üretimi ve bu betonda kullanılan iri agrega yerine hafif iri agrega yerleştirilmesi ve hava sürükleyici katkı kullanımı ile birim hacim ağırlığı azaltılmış kendiliğinden yerşelen taşıyıcı hafif beton (KYHB) elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Kayseri yöresinden temin edilen pomza agregası kullanılmıştır. Deneysel çalışmada, EFNARC KYB standardında belirtilen taze beton deneyleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, hafif agrega kullanımı ile birim hacim ağırlığı azaltılmış ve taşıyıcı özelliği olan KYHB üretiminin mümkün olduğu anlaşılmıştır. Tezin birinci bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı verilmiştir. İkinci bölümde kendiğinden yerleşen betonun, üretim kriterlerine, taze ve sertleşmiş özelliklerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde; taşıyıcı hafif betonun, üretim kriterleri ve özellikleri anlatılmıştır. Dördüncü bölümde kendiliğinden yerleşen hafif betonla ilgili çalışmalar incelenmiştir. Beşinci bölüm, yapılan deneysel çalışmalara ayrılmıştır. Altıncı bölümde deneysel çalışmaların sonuçlan verilmiştir. Yedinci bölümde elde edilen deneysel çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi ve daha sonraki araştırmalara öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SELF COMPACTING STRUCTURAL LIGHTWEIGHT CONCRETE YO?URTÇU, Erhan MSc in Civil Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Şemsi YAZICI November 2005, 167 pages In this study, production of lightweight self compacted structural concrete (SCLC) was aimed. For this purpose, lightweight concrete was produced by replacement normal aggregate with a lightweight one and using a air entraining agent. Pumice aggregate obtained from Kayseri region was used for this purpose. Fresh concrete experiments stated in EFNARC SCC Standard were applied in the experimental work. As a result, it was found that the production of structural self compacting lightweight concrete was possible by using Kayseri pumice aggregate. The purpose and scope of the work are given in the first chapter of the thesis. The production criteria, as well as fresh and hardened properties of both self compacting and structural lightweight concrete are discussed in chapter 2 and chapter 3, respectively. Previous studies on self compacting lightweight concrete are reviewed in the fourth chapter. Fifth chapter in allocated to the experimental studies conducted. Results of the experimental works were demonstrated in the sixth part. The conclusion and recommendation are presented in the seventh chapter.