Futbol hakemlerinin beslenme durumları ve vücut kompozisyon özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of nutritional status and body composition of the soccer referees
  1. Tez No: 515920
  2. Yazar: EZGİ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHEYLA AYLİN BÜYÜKKARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol Hakemleri, Beslenme alışkanlığı, Sporcu beslenmesi, Vücut kompozisyonu, Soccer Referees, The Habits of Nutrition, Sports Nutrition, Body Composition
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Futbol hakemlerinin beslenme durumları ve vücut kompozisyon özelliklerinin değerlendirilmesinin amaçlandığı bu çalışma; profesyonel futbol liglerinde görev alan İstanbul ilindeki toplam 72 gönüllü futbol hakemi üzerinde yürütülmüştür.Araştırmaya katılan hakemlerin genel özellikleri, beslenme alışkanlıkları anket yöntemi ile saptanmış, vücut kompozisyonları ölçülmüştür.Müsabaka dönemi üç gün ile müsabakalarının olmadığı hafta içi bir gün olmak üzere toplamda 4 günlük besin tüketim kayıtları alınmıştır. Hakemlerin yaş ortalaması 32,3±4,84 yıl, hakemlik yapma süre ortalaması 12,1±4,74 yıldır. Hakemlerin %54,2'si beslenme konusunda bilgilerinin yeterli olduğunu belirtmişlerdir.Beslenme bilgisinin öğrenildiği kaynakların başında yazılı/görsel medya gelmektedir.Hakemlerin beslenme uzmanlarına danışılmadan daha çok kendi ve ailelerinin etkisi ile beslendikleri saptanmıştır.Hakemlerin sadece %29,2'si öğün atlamayıp, 3 ana ve 3 ara öğün yapmaktadır. Öğün atlama nedeni olarak verilen yanıtların başında zaman yetersizliği (% 62,7) gelmektedir.Futbol hakemlerinin çoğunluğu antrenman/müsabakadan önce son öğünü önerilen sürede tüketirken, antrenman/müsabaka sonrası ise önerilen sürede öğün yapmamaktadırlar.Hakemlerin çoğunluğunun antrenman/müsabaka öncesi ile sonrasında önerilen miktarda sıvı tükettiği, antrenman/müsabaka sırasında ise önerilen miktara dikkat etmeden sıvı tükettikleri saptanmıştır. Antrenman/müsabaka döneminde en çok tüketilen sıvı sudur. Hakemler besinsel desteklerini en çok antrenman sorumlusunun etkisi ile performans artışı amacıyla kullanmaktadırlar.Hakemlerin ortalama BKİ'leri 23,8±1,56 kg/m², vücut yağ yüzdeleri ortalaması ise %16,8±2,49 olarak saptanmıştır. Hakemlerin diyetle enerji alım ortalaması 1827,5±363,27 kkal bulunmuştur.Toplam enerjinin % 38,9±7,55'inin karbonhidrattan, %17,9±3,38'inin proteinden ve %41,8±6,44'ünün yağdan sağlandığı belirlenmiştir. Hakemlerin karbonhidrat alımları vücut ağırlığına göre 2,4±0,79 g/kg, protein alımı ise 1,1±0,28 g/kg olarak bulunmuştur. Hakemlerin çoğunluğunun günlük ortalama A, E, B2 ve B12 vitamin alımlarının önerilenden yüksek, B3 ve B6 vitamin alımlarının önerilen aralıkta veya yeterli, D, C, B1 ve folat vitamin alımlarının ise önerilenden düşük miktarda olduğu belirlenmiştir. Günlük ortalama fosfor ve sodyum alımlarının önerilenden yüksek, demir ve çinko alımlarının ise önerilen aralıkta veya yeterli, kalsiyum, magnezyum ve potasyum alımlarının ise önerilenden düşük miktarda olduğu saptanmıştır. Bu çalışmada futbol hakemlerinde, sağlıksız ve hatalı beslenme alışkanlıkları, yetersiz enerji alımı, düşük karbonhidrat, yüksek yağ ve kolesterol alımı, çoğu vitamin ve mineral yönünden dengesiz bir diyet uyguladıkları tespit edilmiştir. Hakemlerin beslenme eğitimlerine önem verilip, kendisiyle birlikte çevresinin de spor diyetisyeninden destek almaları gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the nutritional status and body composition characteristics of football referees. Study population consisted of a total of 72 volunteer soccer referees in İstanbul, who had refereed in professional football leagues.The general characteristics and dietary habits of those involved in this study were determined by survey method and their body compositions were measured.Their food consumption records were kept for a total of four days, including three-competition days and one weekday without competition. Their average age was 32,3 ± 4,84 year and their average duration of refereeing was 12,1 ± 4,74 years.54,2% of them stated that their knowledge about nutrition was sufficient.They obtained nutrition information from mainly written/visual media.It has been found that referees had eaten mostly by their own and their family's influence without consulting nutritionists.Only 29,2% of the referees did not skip meals, which means that they ate 3 main meals and 3 snacks.They mainly showed insufficient time as the reason why they skipped the meal (62,7%).The majority of soccer referees had the last meal in the recommended time period before training/competition, while they did not eat the meal after the training/competition.The majority of them consumed fluid in the amount recommended before and after the training/competition; during the training/competition, they consumed fluid without paying attention to the recommended amount.The most consumed fluid was water during the training/competition period. Referees had mostly used their nutritional support in order to increase the performance with the effect of the trainer.Their average BMI value was 23,8 ± 1,56 kg / m², and their average of body fat percentages were 16,8 ± 2,49%.The average of their dietary energy intake was 1827,5 ± 363,27 kcal.It was found that, of their total energy, 38,9 ± 7,55% was derived from carbohydrate, 17,9 ± 3,38% from protein and 41,8 ± 6,44% from the fat. Referees' carbohydrate intake was 2,4 ± 0,79 g /kg body weight and 1,1 ± 0,28 g / kg protein. It was found that, in the majority of the referees, daily dietary intakes of A, E, B2 and B12 vitamins were higher than the recommended daily allowance, daily dietary intakes of B3 and B6 were adequate or within the recommended range and daily dietary intakes of D, C, B1 and folate vitamins were lower than the recommended daily allowance. In the majority of the referees, daily dietary intakes of sodium and phosphorus were higher than the recommended daily allowance, daily dietary intakes of zinc and iron were adequate or within the recommended range and daily dietary intakes of calcium, magnesium and potassium were lower than the recommended daily allowance. In this study, soccer referees were found to have unhealthy and bad dietary habits and to follow unbalanced diets in terms of inadequate energy intake, low carbohydrate intake, high fat and cholesterol intake most vitamins and minerals.It has come to the conclusion that it should be given great importance to referees' nutrition training, and that both they themselves and their surroundings should also get support from a specialist dietitian.