Tünel tipi kurutucuda domates kurutma koşullarının araştırılması
Researching tomato drying conditions in tunnel type dryer
- Tez No: 169652
- Danışmanlar: PROF.DR. NECDET ÖZBALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kurutma, Domates, Güneş Enerjisi, Tünel kurutucu, Drying, Tomato, Solar Energy, Tunnel Dryer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
V ÖZET TÜNEL TİPİ KURUTUCUDA DOMATES KURUTMA KOŞULLARININ ARAŞTIRILMASI GÜRLEK, Gökhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA Eylül 2005, 119 sayfa Ülkemizde iklim koşullarının uygun olması nedeniyle, gıda ürünleri kurutulmasında güneş enerjilisinden faydalanılmaktadır. Geleneksel yöntemle gerçekleştirilen kurutma işlemlerinin maliyeti düşük olmasına rağmen, dış etkenlere maruz kalan ürünün kalitesi düşmektedir. Bu amaçla, tünel tipi güneş enerjili ürün kurutucu tasarlanmış ve imal edilmiştir. Kurutucu, sera tipi tünel ve güneş enerjili hava ısıtıcısından oluşmaktadır. Kurutma ürünü olarak Rio Grande cinsi domates kullanılmıştır. Denemeler sırasında kurutucuda değişik bölgelerde sıcaklık, nem, hava hızı, yatay yüzeye gelen güneş ışınımı ve ürün kütle kayıpları ölçülmüş ve grafikler halinde sunulmuştur. Kütle kesri ile kuruma süresi arasındaki ilişkiler üssel ve polinom bağıntılar olarak incelenmiştir. Toplayıcı ve kurutma sisteminin verimlilik analizleri yapılmış ve toplayıcı verimliliğinin %50-60 arasında, kurutucu verimliliğinin ise %10 değerine yaklaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT RESEARCHING TOMATO DRYING CONDITIONS IN TUNNEL TYPE DRYER GÜRLEK, Gökhan MSc in Mechanical Engineering, Mechanical Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Necdet ÖZBALTA September 2005, 119 pages In Turkey, drying is achieved naturally by spreading out the material on thr ground. In this way, there are many disadvantages like low quality and hygenic problems. For preventing the deterioration of the materials, different types of drying methods have been developed. In this purpose, tunnel type solar drier was designed and manufactured. Solar drier consist of an air collector, drying chamber andan air circulation system. Rio Grande type tomato was used for drying product. During the drying period, temperature, relative humidity, air flow rate, solar radiation and lose of mass were measured in different part of the dryer and plotted. Drying time was examined with mass ratio as exponantial and polynom correlations. Efficiency analysis of solar collector and drying system was determined and it can be seen that efficiency of solar collector is 50-60 % and efficiency of drying system is nearly 10 %.