Orta Gediz havzasının (Manisa) flora ve vejetasyonu
Flora and vegetation of Middle Gediz basin
- Tez No: 169669
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZCAN SEÇMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Vejetasyon, Gediz Havzası, Flora, Vegetation, Gediz Basin
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
ÖZET ORTA GEDİZ HAVZASI'NIN (MANİSA) FLORA VE VEJETASYONU UĞURLU, Emin Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özcan SEÇMEN Mart 2005,231 sayfa Bu çalışma Batı Anadolu'da bulunan ve Manisa il sınırları içerisinde yer alan Orta Gediz Havzası'nm flora ve vejetasyonunu içermektedir. Flora çalışmaları sonucu bölgede 78 familya ve 350 cinse ait tür ve tür altı düzeyde 760 takson tespit edilmiştir. Saptanan taksonlann 55'i endemik olup, toplam floraya oranı % 7.2' dir. Bu çalışmada, 5 bitki birliği saptanmış, bunlardan 3'ü yeni tanımlanmıştır, l'i ise daha önce araştırmacılar tarafından saptanmış fakat sintaksonomik koda göre değerlendirilmemiş olup, kod kurallarına göre düzeltilmiş ve isimlendirilmiştir. Bu birlikler ve ait oldukları sintaksonomik kategoriler aşağıdaki gibidir:VI ÖZET (Devam). Paliuro-Quercetum cocciferae (Çetin, 2003). Lino-Pinetum brutiae ass. nova. Cisto-Pinetum nigrae ass. nova. Quercetum infectorii- ithaburense birliği (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis-Quercus trojana birliği Akman, Quezel, Barbero, 1978). Phlomo-Quercetum cerridis ass. nova Sonuç olarak, araştırma alanımızın vejetasyonunun tipik geçit bölgesi özelliklerini yansıttığı ortaya çıkmaktadır. Kuzeybatı Anadolu stebi ile Güneybatı Anadolu stebini karakterize eden Astragalo Brometea sınıfı; yurdumuzun Akdenizli bölgelerinde kıyı şeridi boyunca oldukça iyi gelişmiş çok sayıda kserofıt ve yaprak döken orman formasyonlarını içeren Quercetea ilicis ile üst Akdeniz vejetasyon katındaki yaprak döken orman formasyonlarını içeren Quercetea pubescentis sınıfı ve Orta Anadolu stebini karakterize eden Astragalo Brometea sınıfi çalışma bölgemizde birbirine karışmaktadır.
Özet (Çeviri)
VII FLORA AND VEGETATION OF MIDDLE GEDIZ BASİN(MANISA) U?URLU, Emin PHd Thesis in Biology Dep.Botany Sec. Supervisor: Prof. Dr. Özcan SEÇMEN March 2005, 231 pages ABSTRACT This study deals with flora and vegetation of Middle Gediz Basin in Manisa at the Western Anatolia. At the end of flora studies, 760 taxa belonging 78 families and 350 genera have been identified. 55 out of identified taxa are endemic and the ratio to total flora is % 7.2. In this study, 5 plant associations have been found and 3 of them have been newly described. 1 of them were identified before by other researchers, but were not described according to syntaxonomic code. These were named according to code rules. These associations and the syntaxonomic categories they belong are as follows:. Paliuro-Quercetum cocciferae (Çetin, 2003). Lino-Pinetum brutiae ass. nova. Cisto-Pinetum nigrae ass. novaVIII ABSTRACT(Continue). Quercetum infectorii- ithaburense birliği (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis-Quercus trojana birliği Akman, Quezel, Barbero, 1978). Phlamo-Quercetum cerridis ass. nova As a result, our study area is a typical transition area. In our study area; Astragalo-Brometea class which characterizes Northeast Anatolian steppes and Southwest Anatolian steps; Quercetea ilicis which contains well developed xserophyte and deciduous forest formations along coasts of Mediterranean region, together with Quercetea pubescentis class which contains deciduous forest formations in upper Mediterranean vegetation level, and Astragalo-Brometea class which characterizes Middle Anatolian steppes mix with each other.