Fotovoltaik sistemler için şebekeye bağlı yeni bir multilevel invertör tasarlanması, şebekeye bağlanması ve İzmir koşullarında denenmesi
Design and monitoring a multilevel inverter for grid connected PV system in İzmir
  1. Tez No: 169672
  2. Yazar: MUSTAFA BERKANT SELEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Multilevel İnvertör, Şebekeye Bağlı PV Sistemler, İzleme Sistemi, Yenilenebilir Enerji, Multilevel Inverter, Grid Connected PV Systems, Monitoring Systems, Renewable Energy
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
ÖZET FOTOVOLTAİK SİSTEMLER İÇİN ŞEBEKEYE BAĞLI YENİ BİR MULTILEVEL İNVERTÖR TASARLANMASI, ŞEBEKEYE BAĞLANMASI VE İZMİR KOŞULLARINDA DENENMESİ SELEK, Mustafa Berkant Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin ÇOLAK Aralık 2005, 167 sayfa Bu tez çalışmasında, PV sistemler için şebekeye bağlı, yeni bir multilevel(basamaklı çıkışlı) bir invertör tasarımı yapıldı ve çalıştırıldı. Çalışmada, ilk olarak klasik H tipi bir invertör tasannu gerçekleştirildi ve çalıştırıldı, daha sonra multilevel yapılar değerlendirilip PV sistemler için uygulandı. Bunun için gerekli olan kontrol algoritmaları, geliştirilen multilevel invertöre göre değiştirildi. Ayrıca, meteorolojik izleme için bir meteoroloji istasyonu sistemin bulunduğu noktaya yerleştirilerek, rüzgâr yönü ve hızı, güneş ışınımı, nem, basınç, sıcaklık, yağmur düşümü vb. meteorolojik veriler toplandı. PV SYST programı ile İzmir şartlarında tahmini verimliliği hesaplandı. Sistemin matematiksel simülasyonları, MATLAB ortamında yapıldı. Meteorolojik izleme sistemi ile eş zamanlı olarak sistemin verimliliği izlendi. Sonuç olarak, PV sistemler ile uyumlu olarak çalışabilen yeni bir multilevel invertör sistemi hem simülasyon hem de uygulama olarak gerçekleştirildi.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT DESIGN AND MONITORING A MULTILEVEL INVERTER FOR GRID CONNECTED PV SYSTEM IN İZMİR SELEK, Mustafa Berkant Ph.D. in, Solar Energy Institute Supervisor: Prof. Dr. Metin ÇOLAK December, 2005, 167 pages This thesis develops a new approach for the grid connected PV systems as a multilevel inverter design. In the first stage, the H type inverter is designed and realized. The second stage, multilevel inverter structures are verified for the application of grid connected PV systems. Proper control algorithms are rearranged for multilevel inverter. Furthermore, a meteorological station system is installed eligible place of the roof of build which exist multilevel control system in. This meteorological system could measure and acquire a lot of parameters periodically such as the speed and direction of wind, solar radiation, ultraviolet radiation, humidity, atmospheric pressure, temperature, rainfall etc. The third stage, the simulation of the multilevel inverter system is done by using Matlab Program. The performance of the overall system is evaluated via PV SYST Program. The fourth stage, the topologies of the varying multilevel inverters is studied and the H type cascade inverter model is chosen. The last stage multilevel H type inverter system is designed and applied with the meteorological monitoring system at the same time.