Satsuma mandarininde tuz stresinin biyokimyasal etkinliklerinin kontrolüne yönelik teknikler
Effect of different techniques on biochemical activities of satsuma mandarins under salt stress
  1. Tez No: 169673
  2. Yazar: CENK CEYHUN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DİLEK ANAÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Satsuma mandarini {Citrus unshiu Marc), tuz stresi, verim, bitki besin maddeleri, fotosentez, klorofil floresansı, yaprak alan indeksi, SOD, CAT, POX
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 516
Özet
V ÖZET SATSUMA MANDARİNİNDE TUZ STRESİNİN BİYOKİMYASAL ETKİNLİKLERİNİN KONTROLÜNE YÖNELİK TEKNİKLER KILIÇ, Cenk Ceyhun Doktora Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Dilek ANAÇ Ağustos 2005, 487 sayfa Bu çalışmada, 0.65, 3.50, 6.50 dSm“1 tuz dozlarının Poncirus trifoliata ve Troyer citrange anaçları üzerine aşılı Satsuma mandarininde {Citrus unshiu Marc.) yarattıkları stresin biyokimyasal etkilerinin kontrolüne yönelik teknikler araştırılmıştır. Ağaç başına 0(kontrol)-600 ve 1200 g K20 uygulanmıştır. ”Anaç“ ve ”Potasyum'lu Gübreleme" iki farklı teknik olarak kullanılmış ve bitkilerin tuza karşı gösterdiği tepkiler; yapraktaki bitki besin elementlerinin incelenmesi, spesifik iyonların durumunun belirlenmesi, bitki içindeki dağılımları, fotosentez kapasiteleri, su kullanım etkinlikleri, klorofil fluoresansları, yaprak alan indeksleri, SOD, CAT ve POX gibi antioksidan enzimleri ve diğer bazı yaprak parametreleri ile verimlerinin araştırılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Tuz uygulamalarının deneme alanı topraklarına etkisi ise açılan profillerden alman örneklerde tuzluluk parametrelerinin incelenmesi ile yapılmıştır. Elde edilen yaprak özellikleri ve verim bulgularına göre, çok tuzlu şartlarda (6.5 dSm-1) Poncirus trifoliata için 1200g K20 / ağaç ve daha dayanıklı olarak bilinen Troyer citrange için 600g K20 / ağaç dozları önerilebilinir. Fidanlar büyüdükçe her yıl toprak analizleri yapılarak yukarıda önerilen dozlar arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT TECHNIQUES ON BIOCHEMICAL ACTIVITIES OF SATSUMA MANDARINS UNDER SALT STRESS KILIÇ, Cenk Ceyhun Ph.D in Soil Sciences Supervisor: Prof. Dr. Dilek ANAÇ Agust 2005, 487 pages Different stress coping techniques were investigated to examine their effects on the biochemical activities of Satsuma mandarins grown under salt stress which was created by enhanced electrical conductivity of the irrigation water as 0.65dSm“', SJOdSm-1, and 6.50 dSm”1. Different rootstocks, Poncirus trifoliata and Troyer citrange and different potassium fertilization rates, 0, 600,1200g K20 / tree were the techniques that were practiced. Leaf nutrients, specific and toxic ions in the leaves, photosynthesis, water use efficiencies, chlorophyll fluorescence, leaf area index, anti oxidant enzymes, and yield were studied two years successively. The soils of the experimental site were also examined by the samples taken from the profiles before and after the salination. All of the studied leaf properties and the yield results showed that under highly saline conditions and after soil testing, for Poncirus trifoliata which is accepted as a sensitive rootstock 1200g K^O/tree and for Troyer citrange which is relatively tolerant 600g KîO/tree can be recommended provided that similar conditions of this experiment prevail. Keyword: Satsuma mandarini {Citrus unshiu Marc), salt stress, yield, leaf nutrients, photosynthesis, chlorophyll fluorescence, leaf area index, SOD, CAT, POX,