Arpa melezlerinde bazı verim komponentlerinin korelatif cevapları üzerine bir araştırma
Studies on correlated responses of some yield components in barley crosses
  1. Tez No: 169710
  2. Yazar: EMRE İLKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Genetik, Ziraat, İstatistik, Genetics, Agriculture, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arpa, Hordeum vulgare, korelatif (bağıntılı) cevap, kalıtım derecesi, genetik ilerleme, Barley, Hordeum vulgare, Correlative response, heritability values, indirect selesctions, genetic gain
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışma, iki sıralı arpa ıslahı programlarında korelatif cevaplardan yararlanma olanaklarım araştırmaya yöneliktir. iki adet, iki sıralı F2 arpa melezlerinde, verim ve verimle ilgili yedi karakterde gözlemler yapılarak, bunlarda; kantitatif karakterler arası korelasyonlar, fenotipik ve genotipik varyanslar ile kalıtım dereceleri tahmin edilmiştir. Bu verilere dayanarak, F2 generasyonunda beklenen ve F3 generasyonuda ise gerçekleşen direk ve korelatif (bağıntılı) genetik kazançlar saptanmaya çalışılmıştır. 2002-2003 ve 2003-2004 Vegetasyon döneminde, İzmir- Menemen'de kurulan denemeler sonucunda, arpada erken generasyonlarda yapılacak seleksiyonlarla verimin, özellikle başak uzunluğu ve kardeş sayısı üzerinden, bağıntılı cevaplarla desteklenebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to find out possibilities usage from correlative responses in the two rows barley breeding programs. Correlations between quantitative characters, genotypic and phenotypic variations, and heritability values, were estimated from observations of seven characters on yield and related to yield of two F2 barley crosses. Based on these data, expected direct and correlated genetic responses in F2 with the realized direct and correlated responses in F3 were estimated. This research was carried out in the seasons of 2002-2003 and 2003-2004 in the fields of Aegean Agriculture Research Institute, Izmir. Based on all these observations, it has been concluded that yield can be supported with correlated responses through particularly spike length and the number of tillers with the selections to be applied at early generations of two rows barley.