Uzatma ağı seçicilik parametrelerinin direkt tahmin metodu ile belirlenmesi
Determination of gilnet size-selectivity by the direct estimation method
  1. Tez No: 169708
  2. Yazar: AKIN TÜRKER İLKYAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KINACIGİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Galsama ağı, seçicilik, direkt tahmin, optimum yakalanma boyu, barbun, Mullus barbatus, ısparoz, Diplodus annularis, yabani mercan, Pagellus acarne, izmarit, Spicara flexuosa, Gillnet, selectivity, direct estimation, optimum selection length, red mullet, Mullus barbatus, annular sea bream, Diplodus annularis, axillary sea bream, Pagellus acarne, picarel, Spicara flexuosa
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, 36 ve 44 mm ağ göz uzunluklarına sahip sade uzatma ağlarının seçicilik parametreleri, direkt tahmin metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmanın canlı materyali; trol ağı kullanılarak, Haziran 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında, aylık olarak, Orta Ege Denizi'nden toplanmıştır, örneklemeler sırasında, 17 adet ticari değeri olan tür deneme tankına canlı olarak getirilmiş ve tank içinde uzatma ağı ile avcılık yapılmıştır. Tank denemeleri sırasında galsamasından ya da saplanarak avlanan bireyler hesaplamalara dahil edilerek; barbun (Mullus barbatus) ve ısparoz (Diplodus annularis) türleri için aylık, mevsimlik ve yıllık; yabani mercan (Pagellus acarne) ve izmarit (Spicara flexuosa) türlerinin sadece 36 mm ağda yıllık optimum yakalanma boyunun tespiti yapılmıştır. Diğer türlerden yeterli veri elde edilemediğinden, seçicilik parametreleri tespit edilememiştir.VI Ağ göz uzunluğu 36 mm ağın, optimum yakalama boyları; barbun için 14.7, ısparoz için 10.8, yabani mercan için 13.7 ve izmarit için 14.8 cm total boy olarak hesaplanmıştır. Ağ göz uzunluğu 44 mm olan ağın optimum yakalama boyları; barbun için 17.3, ısparoz için 12.8 cm total boy olarak belirlenmiştir. Göz uzunluğu 36 ve 44 mm olan ağların, barbun populasyonuna zarar vermeden avcılık yaptıkları, 36 mm ağın ısparoz balığının cinsi olgunluğa ulaşmamış bireyleri de avladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the selectivity parameters of the gillnet which have 36 and 44 mm mesh size was calculated by using the direct estimation method. The fish of the study; was caught monthly by using the trawl net between June 2004-May 2005 in Central Aegean Sea. A total of seventeen commercial species caught during the study and fishes were transported being alive to the fish tank then fishing by gill net. Throughout the test the gilled and wedged fishes were included to calculations; then monthly, seasonal and yearly optimum selection length for the species red mullet (Mullus barbatus) and annular sea bream (Diplodus anularis); yearly optimum selection length only in 36 mm net were determined for the species the axillary sea bream (Pagellus acarne) and picarel (Spicara flexuosa). The selectivity parameters of the other species could not determined because of the inadequate data.VIII The optimum catching lengths of 36 mm mesh size net were calculated as total length; 14.7 for red mullet, 10.8 for annular sea bream, 13.7 for common pandora and 14.8 cm for picarel. The optimum catching lengths of 44 mm mesh size net were determined as total length; 17.3 for red mullet, 12.8 for annular sea bream. It is determined that the 36 and 44 mm mesh size nets were caught without any harm to red mullet population, however 36 mm mesh size net were also caught immature length of annular sea breams.