Bakırçay deltası kirlilik parametreleri ve Çandarlı Körfezi ile olan etkileşimi
Pollution parameters of Bakırçay deltaic zone and its interactions with Çandarlı Bay
- Tez No: 149592
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR EGEMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Bakırçay River, Çandarlı Bay, nutrients, physico-chemical parameters
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET BAKIRÇAY DELTASI KİRLİLİK PARAMETRELERİ VE ÇANDARLI KÖRFEZİ İLE OLAN ETKİLEŞİMİ KAYMAKÇI BAŞARAN, Aslı Doktora tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Özdemir EGEMEN Eylül, 2004, 147 sayfa Bu çalışmanın konusunu oluşturan Çandarlı Körfezi'nin etrafı yoğun yerleşim alanları, tarımsal araziler ve endüstriyel bölgelerle çevrilidir. Bu bölgelerden gelen atık sular Bakırçay Nehri ile Çandarlı Körfezi'ne taşınır. Bu kirlilik yükünün saptanması amacıyla, Aralık 2000-Kasım 2001 tarihleri arasında Bakırçay Nehri ve Çandarlı Körfezi'nde seçilen toplam 21 istasyondan aylık örnekler alınmıştır. Alınan örneklerde fıziko-kimyasal parametreler, besleyici elementler, partikül organik karbon, anyonik deterjan, sedimentte karbon (%) ve yanabilen madde (%) miktarları incelenmiştir. Bakırçay Nehri'nden alınan örneklerin analizler sonucunda; su sıcaklığının 3,0-29,0°C, pH'ın 6,85-8,66, tuzluluğun %o0,06-62,3, iletkenliğin 517-19980uS, çözünmüş oksijenin 0-13,2 mg/l, BOl'nin 3-48 mg/l, KOl'nin 20- 200mg/l, nitrit azotunun 0,03-10,50 ugat/l, nitrat azotunun 0,14-26,96 ugat/l, amonyum azotunun 0,21-65,52 ugat/l, fosfat fosforunun 1,83-22,93 ugat/l, silisin 4,3-178,5 ugat/l, klorofil-a'nın 0,74-1 12 ug/I, anyonik deterjanın 0,01-0,29 mg/l, POC'nin 251,10-9461,2 ug/l, sedimentte yanabilen maddenin 1,6-11,72 (%), karbonun ise 0,14-9,91 (%) arasında değiştiği saptanmıştır.VI Çandarlı Körfezinde ise; su sıcaklığının 12,0-24,0°C, pH'ın 7,70-8,32, tuzluluğun %o9,95-41,54, çözünmüş oksijenin 6-10,6 mg/l, nitrit azotunun 0,01- 3,99 ugat/l, nitrat azotunun 0,03-18,39 ugat/l, amonyum azotunun 0,02-13,49 ugat/l, fosfat fosforunun 0,05-5,99 ugat/l, silisin 0,05-132,9 ugat/l, klorofil-a'nın 0,01-3,79 ug/l, anyonik deterjanın 0,01-0,24mg/l, POC'nin 112,07-1784,5 ug/l, sedimentte yanabilen maddenin 0,81-23,81 (%), karbonun ise 0,03-10,22 (%) arasında değiştiği bulunmuştur. Bu çalışmada Bakırçay Nehri'nin taşıdığı kirlilik yüklerinin Çandarlı Körfezi'ni olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Anahtar sözcükler Bakırçay Nehri, Çandarlı Körfezi, besleyici elementler, fiziko- kimyasal parametreler.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT POLLUTION PARAMETERS OF BAKI RÇ AY DELTAIC ZONE AND ITS INTERACTIONS WITH ÇANDARLI BAY KAYMAKÇI BAŞARAN, Aslı PhD Thesis, Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. özdemir EGEMEN September, 2004, 147 pages Çandarlı Bay, which is the subject of this study is surrounded by intensive settlements, agriculture I lands and industrial zones. Waste waters originating from these areas reach to Bakırçay River and finally discharge to the Çandarlı Bay. With the aim of determining this pollution load, monthly samplings have been carried out at the total 21 stations selected from Bakırçay River and Çandarlı Bay between December 2000 and October 2001. Physico- chemical parameters, nutrients, Particulate organic carbon, anionic detergant, organic carbon in sediment, burnable substance in sediment were investigated from the samples taken. As a result of the analyses of the samples taken from Bakırçay River measured values changed between; 3,0-29,0°C for temperature, 6,85-8,66 for pH, %o 0,06-62,3 for salinity, 517-19980 uS for conductivity, 0-13,2 mg/l for dissolved oxygen, 3-48 mg/l for BOD5, 20-200 mg/l for COD, 0,03-10,50 ugat/l for nitrite, 0,14-26,96 ugat/l for nitrate, 0,21-65,52 ugat/l for amonium, 1,83- 22,93 ugat/l for phosphate, 4,30-178,5 ugat/l for silicate, 0,74-112,0 ug/l for chlorofil-a, 0,01-0,29 mg/l for anionic detergant, 251,10-9461,2 ug/l for POC,vm %1,6-1 1,72 for burnable substance in sediment,% 0,14-9,91 for carbon in sediment. At the Çandarlı Bay, it was changed between; 12,0-24,0°C for temperature, 7,70-8,32 for pH, %o 9,95-41,64 for salinity, 6-10,6 mg/l for dissolved oxygen, 0,01-3,99 ugat/l for nitrite, 0,03-18,39 ugat/l for nitrate, 0,02- 13,49 ugat/l for amonium, 0,05-5,99 ugat/l for phosphate, 0,05-132,9 ugat/l for silicate, 0,01-3,79 ug/l for chlorofil-a, 0,01-0,24 mg/l for anionic detergant, 112,07-1784,5 ug/l for POC, %0,81-23,81 for burnable substance in sediment, % 0,03-12,22 for carbon in sediment. As a result of present study, it was found that pollution loads carried by Bakırçay River effected Çandarlı Bay in a negative way.