Enginarın hızlı çoğaltılmasında bazı vegetatif yöntemlerin kullanılma imkanlarının araştırılması
Investigations on possible usage of some vegetative methods in rapid multiplication of globe artichoke
  1. Tez No: 169725
  2. Yazar: ATNAN UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BENİAN ESER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enginar, çoğaltma, dip sürgün, meme, BAP, GA3, köklenme, Globe artichoke, multiplication, offshoots, stumps, BAP, GA3, rooting
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Ill ÖZET ENGİNARIN HIZLI ÇOĞALTILMASINDA BAZI VEGETATİF YÖNTEMLERİN KULLANILMA İMKANLARININ ARAŞTIRILMASI UĞUR, Atnan Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian ESER Şubat 2005, 197 sayfa Enginarda bitkisel materyal ihtiyacım karşılamada alternatif olabilecek bazı vegetatif çoğaltma yöntemlerinin test edildiği çalışmada, konserveye bütün olarak işlenmeye uygun No 6 enginar çeşidi ile sofralık olarak tüketilen Sakız enginar çeşidinin 1 ve 3 yaşlı plantasyonları kullanılmıştır. Çalışma, Deneme I, Deneme H ve Deneme El olarak adlandırılan 3 farklı deneme şeklinde planlanmış ve bu yöntemlere göre bitkilerin sürgün verme özellikleri ile bu sürgünlerde köklenme oranlan irdelenmiştir. Deneme I' de sonbahar ve ilkbahar dip temizliğinde alman sürgünlerin sayılan ve bu sürgünlerden elde edilen köklü sürgün sayılan belirlenmiştir. Deneme II' de klasik enginar yetiştiriciliğinde ağustos ayının ortasında verilen uyandırma suyu sonrası bitkilerde gelişen tüm sürgünler 18 Ekimde bitkilerden alınmıştır. Bitkilerden geriye kalan toprakaltı gövdeler ise topraktan sökülerek üzerlerinde uyur gözleri taşıyan meme adı verilen parçalara bölünmüşlerdir. Memeler, üzerlerinde bulunan uyur tomurcuklarda sürmeyi teşvik için GA3'ün 100-200 ppm ile BAP'ın 25-50IV ppm dozları ile muamele edilerek fideliğe dikilmişlerdir. Memelerden gelişen sürgünler 2 dönemde alınarak köklendirmeye alınmışlardır. Bu yöntem ile 1 yıllık üretim takvimi içersinde bir kez dip temizliği döneminde, 2 kez de memelerden gelişen sürgünler olmak üzere toplam üç kez sürgün elde edilmiştir. Elde edilen sürgünler köklendirme denemelerine alınarak köklü sürgün verimleri test edilmiştir. Deneme II yeni bitkiler kullanılarak ilkbaharda tekrar edilmiştir. Deneme III' de ise, bitkiler yıl boyunca sulanarak sürekli yeni sürgün oluşturmaya zorlanmış ve yeterli büyüklüğe ulaşan sürgünler bitkilerden alınarak, köklü sürgünler elde edilmiştir. Bu şekilde 1 yıl içersinde 4 kez sürgün elde edilerek köklendirilmeye alınmışlardır. Sonuçta, yıl İçinde en yüksek sürgün verimi 141.68 adet/bitki sürgün ile Sakız çeşidinin 3 yaşlı bitkilerinde sonbaharda döneminde başlayan Deneme II' de belirlenmiştir. No 6 çeşidinde ise 73.50 adet/bitki sürgün verimi ile ilkbahar döneminde başlayan Deneme Il'de elde edilmiştir. Tüm denemelerde elde edilen dip sürgünlerinde köklenme oranları %26-100 arasında değişmiştir. En yüksek köklü sürgün verimi ise 92.61 adet/bitki köklü sürgün ile sakız çeşidinde sonbahar döneminde başlayan Deneme Il'de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON POSSIBLE USAGE OF SOME VEGETATIVE METHODS IN RAPID MULTIPLICATION OF GLOBE ARTICHOKE U?UR, Atnan PhD Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Benian ESER February 2005, 197 pages In this study, where some possible alternative vegetative multiplication methods for meeting plant material needs of globe artichoke were tested, and 1 and 3 years old plantations of No 6 variety, suitable for processing as a whole, and Sakız variety, this is for table, were used. The study was planned as 3 different experiments named Experiment I, Experiment II and Experiment HI. Accordingly, the properties of offshoots and rooting rates were investigated. In Experiment I, the number of picked excessive offshoots in spring and autumn and the number of rooted offshoots obtained from those offshoots were determined. In Experiment n, all the offshoots were collected on mid-October, after awaking water, given in mid-August in conventional artichoke cultivation. The remaining underground part of plants were uprooted and divided into pieces, called stumps carrying dormant buds. The stumps were treated with 100-200 ppm GA3 and 25-50 ppm BAP in order to force sprouting of buds and were planted to nursery. The formed offshoots were taken twice and replanted for rooting. Through this method, within a calendar year, offshoots were obtained 3 times, one during picking of excessive offshoots and 2 from stumps. Obtained offshoots were taken forVI rooting experiments and yield of rooted offshoots were evaluated. The Experiment II was repeated using new set of plants in spring. As for Experiment III, the plants were watered year long when necessary and forced to form new offshoots. The offshoots were taken from plants when they were a suitable size and rooted offshoots were obtained. That way, within a year, offshoots were obtained and rooted 4 times. As a result, the highest yield in the year was determined with 141.68 offshoots/plant in Experiment II, started in autumn, where 3 years old Sakız variety was used. The highest yield of No 6 was obtained with 73.50 offshoots/plant in Experiment, carried out in spring. The rate of rooting in all offshoots obtained in all experiments changed between 26- 100%. The highest rooted offshoot yield was determined in Experiment n, carried out in autumn, with 92.61 offshoots/plant.