Çeşme Mersin Körfezi'nde dağılım gösteren deniz kestanesinin (Paracentrotus lividus Lamarck 1816) gonad verimliliği ve indeks değişimleri
Gonad productivity and index changes of sea urchins (Paracentrotus lividus, Lamarck 1816) in Çeşme-Mersin Bay
- Tez No: 169728
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYNUR LÖK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Sea urchin, Paracentrotus lividus, gonadosomatic index, body part indices
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET ÇEŞME-MERSİN KÖRFEZt'NDE DAĞILIM GÖSTEREN DENİZ KESTANELERİNİN (Paracentrotus üvUus Lamarck, 1816) GONAD VERİMLİLİĞİ VE İNDEKS DEĞİŞİMLERİ KÖSE, Aysun Doktora Tezi, Yetiştiricilik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Aynur LÖK 2005, 140 sayfa Bu çalışmada, Çeşme Mersin Körfezi'nden toplanan Paracentrotus lividus (Lamarck, 1816) türü deniz kestanelerinin 18 ay süresince biyometrik ölçümleri (dikenli test boyu, dikenli test çapı, dikensiz test boyu, dikensiz test çapı ve ağırlık) ve indeks hesaplamaları yapılmıştır. Yapılan çalışmada 30-50mm boylar arasındaki bireyler tespit edilirken 10mm ile 70mm lik bireylere de rastlanılmıştır. Yıl boyunca gonad indeksi 0.58±0.10 ile 6.13±0.58, mide indeksi 1.49±0.24 ile 7.09±0.40 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, deniz kestanelerinin yıl boyunca yumurtladığı fakat Eylül 2003 ve Mayıs 2004'de pik yaptığı belirlenmiştir. Anahtar kelimeler : Deniz kestanesi, Paracentrotus lividus, gonadosomatik indeks, vücut indeksleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GONAD PRODUCTIVITY AND INDEX CHANGES OF SEA URCHINS {Paracentrotus lividus Lamarck, 1816) IN ÇEŞME- MERSİNBAY KÖSE, Aysun Phd in Department of Aquaculture Supervisor : AssocProf. Dr. Aynur LÖK 140 Pages In this study, Paracentrotus lividus which one of the sea urchin species was collected monthly at Çeşme Mersin Bay for 18 months and biometric parameters were measured (spiny test diameter, spiny test length, test diameter, test length and weight) and calculated indices at randomly selected individuals. Test diameters of individuals were between 10 mm and 70 mm, mostly 30-50 mm test diameters individuals were obtained. Gonad index was calculated between 0.58±0.10 and 6.13±0.58, gut index was found between 1.49±0.24 and 7.09±0.40. Results indicate that Paracentrotus lividus had annual reproductive cycle and major spawn occurred in October 2003 and March 2004.