Orman ekosisteminde 137Cs'nin topraktaki hareketi ve mantardaki depozisyonu
The migration of 137Cs in soils of forest ecosystem and deposition in mushrooms
  1. Tez No: 169731
  2. Yazar: ÖZLEM EPİK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜNSELİ YAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman ekosistemi, radyoekoloji, l37Cs, transfer faktörü, mantar, Forest ecosystem, Radioecology, 137Cs, Transfer factor, Mushroom
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
V ÖZET ORMAN EKOSİSTEMİNDE 137Cs'NİN TOPRAKTAKİ HAREKETİ VE MANTARDAKİ DEPOZİS YONU Özlem EPİK Doktora Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü, Nükleer Bilimler A.B.D, Danışman: Doç.Dr. Günseli YAPRAK 2005, 177 sayfa Bu radyoekolojik çalışmada, İzmir İli ve çevresindeki orman alanlarında Çernobil kaynaklı radyosezyum depozisyonu saptanmıştır. Çalışılan 16 bölgede, farklı toprak derinliklerinden ve horizonlarından alman toprak örneklerinin 137Cs aktivite konsantrasyonları ile toprak parametreleri arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Radyosezyumun topraktaki dikey hareketi, deneysel olarak bulunan verilere exponansiyel bir fonksiyon fit edilerek incelenmiş ve 137Cs'nin topraklardaki erişim uzaklıkları 2.9 cm-14.77 cm olarak bulunmuştur. Radyonüklidler ve ağır metaller için biyoakümülatör organizma olan mantar bitkisindeki 137Cs, ^K ve alkali element akümülasyonları, toprağm fiziksel karakteristiklerine bağlı olarak incelenmiş ve topraktan mantara transfer oranlan hesaplanmıştır. Toprak horizonlarına göre belirlenen transfer parametrelerinin hesaplanmasında, 137Cs/133Cs izotopik oram kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE MIGRATION OF mCs IN SOILS OF FOREST ECOSYSTEM AND DEPOSITION IN MUSHROOMS Özlem EPİK PhD in Nuclear Sciences Supervisor: Doç.Dr. Günseli YAPRAK 2005, 177 pages In this radioecological study, the radiocesium deposition orginated from Chernobyl was determined in the forest ecosystem of Izmir region. The activity concentrations of 137Cs in different horizons of soil were measured at 16 sites. The relationship between observed soil contamination and soil characteristics was also explored. The vertical migration of radiocesium in soils was investigated by fitting experimental data to an exponential function and relaxation length of 137Cs in soils was found ranging from 2.9 cm to 14.77 cm. The potential of mushrooms in accumulating the radionuclides such as 137Cs, *°K and as well as alkali elements İn their fruit-bodies was investigated. The influence of the physical soil characteristics on the accumulation process was also studied. The soil to mushroom transfer coefficients were calculated using the 137Cs/133Cs isotopic ratio for specific soil horizons.