Erciyes nakıllı (Silene argaea fisch. ve C.A. mey.)'nın anatomik, morfolojik ve ekolojik özellikleri
Anatomical, morphological and ecological properties of Erciyes nakılı (Silene argaea fisch. and C.A. mey.)
  1. Tez No: 169761
  2. Yazar: ALİ GÜMÜŞTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Silene, anatomi, morfoloji, ekoloji, polen, Silene, anatomy, morphology, ecology, pollen
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
III ERCİYES NAKİLİ (SİLENE ARGAEA FISCH. VE C.A. MEY.)'NIN ANATOMİK, MORFOLOJİK VE EKOLOJİK ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada, Erciyes Dağı (Kayseri) ve Akdağmadeni, Büyük Nalbant Dağı (Yozgat)' nda yayılış gösteren Erciyes nakili (Silene argaedyma. anatomik, morfolojik ve ekolojik özellikleri incelendi. Anatomik çalışmalarda, kökün dıştan içe doğru periderm, korteks, endodermis, perisikl dokularından, ışınsal olarak düzenlenmiş ksilem ve floem iletim demetlerinden ve haplostele sütundan oluştuğu, gövdenin dıştan içe doğru kutikula tabakası, tek sıralı epidermis dokusundan, korteks dokusundan, düzenli olarak sıralanmış sklerenkimatik halkalardan, açık kollateral iletim demetinden ve ektofloik sifonostele sütundan oluştuğu, yaprağm dışta kutikula tabakasından, alt ve üst yüzeyde tek sıralı epidermis dokusundan ve mezofil dokudan oluştuğu belirlendi. Morfolojik çalışmalarda, kök ortalama 18,8 cm, kazık kök, gövde erekt, tüylü, silindirik, ortalama 5,6 cm, gövde yapraklan biraz kıvrık ince eliptik, tam eliptik, ovat, ortalama 9,45x1,74 mm, tüylü, taban yapraklan linear, linear - eliptik, ortalama 14.44x0,8 mm, tüylü, çiçek monoklin, diklamideik, polen sferoyidal, periporat, ortalama çap 42,08 um, por çapı 7,56 um, eksin genişliği 1,06 um, intin genişliği 0,8 um, por sayısı 24, porlar arası uzaklık 4,37 um, strüktür tektat, yüzey süslemesi faveolat, meyve ortalama 9,57 mm, dentisit kapsül ve tohum reniform, siyahımsı kahverengi, ve ortalama (enxboyxyukseklik) 1,41x1,06x0,80 mm olarak belirlendi. Ekolojik çalışmalarda, türün Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde ve pH'ı 5,8 ile 7,6 arasında değişen tınlı, killi - tınlı ve killi olan topraklarda yetiştiği ve bitkinin anterlerini enfekte eden küf mantarının Microbotryum violaceum olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IV ANATOMICAL, MORPHOLOGICAL AND ECOLOGICAL PROPERTIES OF ERCİYES NAKİLİ (SİLENE ARGAEA FISCH. AND C.A. MEY.) ABSTRACT In this study; anatomical, morphological and ecological properties of Erciyes nakili {Silene argaea) which shows distribution in Mount Erciyes (Kayseri) and Mount Büyük Nalbant, Akdağmadeni (Yozgat) were examined. In anatomical studies; it is determined that the root is formed by periderm, cortex, endodermis, perisycle tissues, radial xylem and phloem vascular tissues and haplostele stele from ouside to inside, the stem is formed by cuticula layer, single rowed epidermis tissue, cortex tissue, sclerenchymatical rings which are drawn up regularly, open collateral vascular system and ectophloic siphonostele stele and the leaf is formed by cuticula layer, single rowed epidermis tissue which is at the bottom and the upper surface of the leaf and mesophyll tissue. In morphological studies; it is determined that the root 18,8 cm on the average, taproot, the stem erect, puberulous, cylindric, 5,6 cm on the average, cauline leaves slightly curved thin elliptic, entire elliptic, ovat, 9,45x1,74 mm on the average, puberulous, bazal leaves linear, linear - elliptic, average 14,44x0,8 mm on the average, puberulous, flower monoclin, diclamideic, polen spherical, periporate, diameter 42,08 um on the average, pore diameter 7,56 um on the average, the width of ecsin 1,06 um on the average, the widht of intin 0,8 um on the average, number of pores 24 on the average, distance between pores 4,37 um on the average, structure tectat, ornamentation faveolat, fruit 9,57 mm on the average, denticid capsula and seeds reniphorm, blackish brown and (widthxlengthxheight) 1,41x1,06x0,80 mm on the average dimension. In ecological studies; it is determined that the species grows in the areas that the clamate of Mediterranean is dominant and on the soils that loam, clay - loam and clay that the pH is between 5,8 and 7,6 and the smut fungus that infected the anthers of the plant is Microbotryum violaceum.