Doğada mısır ve asma bitkisi ile depolanmış ürünlerde zararlı güvelerle mücadele için yumurta parazitoidi Trichogramma evanescensin salıverilmesine yönelik çalışmalar
Investigations on egg parasitoid Trichogramma evanescens release on maize and grape plants in the field and stored products to control lepidopterous pests
  1. Tez No: 169762
  2. Yazar: EYÜP KARASU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ABDURRAHMAN AYVAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salıverme, parazitleme, ömür uzunluğu, Trichogramma evanescens, Release, parasitization, Longevity T. evanescens
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İİİ DOĞADA MSSJR VE ASMA BİTKİSİ İLE DEPOLANMIŞ ÜRÜNLERDE ZARARLI GÜVELERLE MÜCADELE İÇİN YUMURTA PARAZİTOİDİ TRICHOGRAMMA EVANESCENSTİN SALIVERİLMESİNE YÖNELİK ÇALIŞMALAR ÖZET Bu çalışmada yumurta parazitoidi Trichogramma evanescens'ia laboratuvar ve doğal ortamda mısır ve asma bitkisinde parazitleme kapasitesi araştırılmıştır. Doğal ortamda mısır bitkisinde yapılan salıverme çalışmalarında salıverme noktasından uzaklaştıkça parazitlemenin azaldığı görülmüştür. Benzer durum asma bitkisinde de gözlenmiştir. Fakat parazitleme oram asma bitkisinde mısıra oranla daha fazla olmuştur. Laboratuvardaki kafes çalışmalarında salıverme noktasından yükseğe çıkıldığında parazitleme oranının azaldığı görülmüştür. Laboratuvar ortamında farklı sabit sıcaklıklarda T. evanescens>'m parazitleme ve ömür uzunluğu araştırıldığında en yüksek oranda parazitleme 30°C de gözlenmiş fakat düşük sıcaklıkta ömür uzunluğu diğer sıcaklıklara göre daha fazla olmuştur. Parazitoidin farklı konakçıdaki etkinliği araştırıldığında, hem E. kuehmella hem de P. interpunctella yumurtalarını eşit oranda parazitlediği gözlenmiş ve parazitlemenin önemli bir bölümünün ilk 4 gün içerisinde gerçekleştiği görülmüştür. Doğal ortamda gelişen parazitoidler kontrole göre laboratuvar ortamında daha uzun yaşamışlar ve daha fazla parazitleme yapmışlardır. Ergin parazitoidler soğukta (4°C) depolandığında ömür uzunluğu azalmış, fakat 1 ve 2 hafta depolanan parazitoidler daha yüksek oranda parazitleme yapmışlardır. Ortamda konakçı erginlerinin varlığı konakçı yumurtalarının daha fazla parazitlenmesine neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
IV INVESTIGATIONS ON EGG PARASITOID TEICHOGRAMMA EVANESCENS RELEASE ON MAKE AND GRAPE PLANTS IN THE FIELD AND STORED PRODUCTS TO CONTROL LEPIDOPTEROÜS PESTS ABSTRACT In this study we have evaluated the dispersal ability of Trichogramma evanscens Westwood (Hymenoptera: Trichogrammatidae) in the field and laboratory conditions. The release study in the maize field showed that parasitization exponentially decreased as the distance from release point increased. The same trend was also observed in grape plants but parasitization rate was more in the grape than in the maize. In laboratory cage studies, adults of T. evanescens dispersed gradually from the release point during the test period. During days 1 and 2 post-release, the majority of the newly-emerged adults remained around the release point and large number of parasitization were observed in around release point. The longevity and parasitizm of the parasitoid at five constant temperatures (24-36 °C) were determined in the laboratory. The highest fecundity occurred in intermediate temperatures (27-30°C) and parasitoid lived longer at 24°C than higher temperatures. When eggs of E. kuehniella and P. interpunctella were offered to parasitoid progeny production was not significantly different for each host eggs. The most of parasitization observed within the first 4 days. Parasitoids developed in field conditions parasitized more eggs and lived longer than control parasitoids in the laboratory conditions. Cold storage of adult parasitoids significantly reduced longevity but 1 and 2-week stored adults produced more eggs than control and other storage periods. The presence of host adults together with host eggs enhanced parasitism.