Kahramanmaraş Ahır Dağı yöresinde sel kontrolü açısından alınabilecek önlemler ve bunların değerlendirilmesi
Flood control precautions and their assessments in the region of Ahır Mountain in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 169911
  2. Yazar: SELİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ERDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Flood Control, Standard Time, Unit Cost
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETSelim S AHİN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ORMAN MÜHENDİSLİĞİ ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ AHIR DAĞI YÖRESİNDE SEL KONTROLÜ AÇISINDAN ALINABİLECEK ÖNLEMLER VE BUNLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ SELİM ŞAHİN Danışman: Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Yılı : 2005 Sayfa: 119 Jüri : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ :Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDOĞAN :Yrd. Doç. Dr. Abdullah Emin AKAY Bu çalışmada, Kahramanmaraş Ahır dağı yöresinde yukarı havzalarda sel kontrolü amacıyla alman önlemlerden,“Gradoni Tipi Teraslar”,“Örme Çit Tesisi”ve“Kuru Duvar Eşikler”, boyutlandırma, birim zamanlar ve maliyetler açısından incelenmiştir. Yapılan İncelemeler sonucunda; Gradoni tipi terasların bünye, taşlılık ve ot yoğunluğu etmenlerine göre, 1 iş günü için bir işçi 41.73-52.85 m. arasında teras yapabilmekte olup işçinin maliyeti 2004 yık birim fiyatlarına göre 1437825.-YTL ile 18.1608.-YTL (9.5-12.1 $) arasında değişmektedir. Terasların boyutlandırılmasıyla ilgili yapılan hesaplamalarda ise 61 cm. genişliğindeki bir terasın yeterli olacağı bulunmuştur. Örme çit yapımında, taşlılık ve örme çitlerin inşa edildiği yerler (oyuntular- akıntılı yamaçlar) etmenlerine bağlı olarak, bir işçi 1 iş gününde, 8.11-12.25 m. arasında örme çit yapabilmektedir. Bir işçinin maliyeti 2004 yılı birim fiyatlarına göre bir günlük, 20.4372.-YTL ile 30.87.-YTL (13.6-17.1 $) arasında değişmektedir. Su toplama havzası 100 hektar civarında olan sel dereciklerinin ıslah edilmesi ve sel kontrolü amacıyla, eşiklerin yükseklikleri esasına göre 1 metre ve 0.70 metre eşik yüksekliği etmenlerine bağlı olarak, bir işçi 1 günde, 1 metre yüksekliğindeki kuruduvar eşiklerden 1.816 m3, 0.70 metre yüksekliğindeki eşiklerden ise 2.056 m3 kuruduvar eşik yapabilmektedir. 1 iş günü için bir işçi maliyeti 24.6976.-YTL ile 27.%16.-YTL (16.4-18.6 $) arasında değişmektedir. Ayrıca deneme sahasındaki derenin özelliğine sahip yöredeki benzer derelerde yapılacak olan kuruduvar eşik çalışmalarında aynı (%5) denge meyli ve aynı kuruduvar eşik yükseklikleri (Ana derede 1 m. Tali derede 0.70 m) kullanılabileceği ortaya konmuştur. Anahtar Kelimeler.Sel Kontrolü, Standart Zaman, Birim Maliyet IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACTŞehmŞAHİN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FOREST ENGINEERING MSc THESIS ABSTRACT FLOOD CONTROL PRECAUTIONS AND THEm ASSESMENTS IN THEREGION OF AfflR MOUNTAIN IN KAHRAMANMARAŞSelim ŞAHİN Supervisor : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ Year: 2005 Pages : 119 Jury : Prof. Dr. Orhan ERDAŞ : Assist. Prof. Dr. Recep GÜNDO?AN : Assist. Prof. Dr. Abdullah Emin AKAY In this study, in the upper watersheds of the Ahır Mountain in Kahramanmaraş, following precaution structures, aim to control erosion, were investigated based on their dimensions, unit time measurements, and unit costs; Gradoni Type Terraces, Wattle-Fences and Check Dams. A worker can construct 41.73-52.85 meters of continuous Gradoni Type Terraces daily, depending on structural, stone rate, and grass density factors, and his daily cost varies from 14.37825 YTL to 18.1608 YTL in 2004. Determining the terrace dimensions, the terrace width of 61 cm. would be sufficient. A worker can construct 8.11-12.25 meters of continuous Wattle-Fences daily, depending on site variables including stone rate, side with water flow, and gully, and his daüy cost varies from 20.4372 YTL to 30.87 YTL. Based on various factors including improving the flood streams with watershed of 100 ha and maintaining the minimum dam height of 1 to 0.7 meters according to the principle of using the same heights for Check Dams, a qualified worker can construct 1.816 m3 of 1 meter height Check Dam daily while he can construct 2.056 m3 of 0.70 meter height check dam daily. The results indicated that daily cost of a worker varies from 24.6976 YTL to 27.9616 YTL. In addition, in the streams, which are located in the region of study area and has similar characteristic with the stream of the study area, similar balance inclination and similar heights for check dams (1 and 0.7 meter for mains and secondary stream) can be implemented.