Kronik cep telefonu radyasyonu ve koruma amaçlı uygulanan melatoninin tuba uterina üzerine etkisği
Possible protective effect of melatonin usage in the mobile phone radiation on tuba uterina tissue
  1. Tez No: 359424
  2. Yazar: MEHMET FATİH AĞAÇKANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ILGAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, melatonin, tuba uterina82, Raditation, melatonin, tuba uterina
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde kullanılan elektronik aletler elektromanyetik alanlar oluşturur. Elektrik akımı taşıyan kablolar, radyo ve televizyon vericileri, cep telefonları ve baz istasyonları, yüksek gerilim hatları, mikrodalga yayan ev aletlerinin yarattığı elektromanyetik alan elektromanyetik kirliliği oluşturmaktadır. Özellikle 3. nesil cep telefonlarının yaydıkları radyofrekans dalgalarının hücresel ve moleküler düzeyde zararlı etkilere neden olabilecekleri düşünülmektedir. Melatonin ise güçlü radikal tutucu etkisi bilinen bir antioksidandır. Bu nedenle MEL' e olan ilgi artmakta ve antioksidan özelliği önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, elektromanyetik alana kronik etkin kalmanın tuba uterina dokusunda oluşturabileceği yapısal değişimler ve bunlara melatoninin koruyucu etkisinin incelenmesini sağlamaktır. Çalışmamızda 24 Wistar albino cinsi erkek sıçan 4 eşit gruba ayrıldı. 90 günlük deney süresince; kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmaz iken, 2.gruba her gün deri altı melatonin uygulaması, 3.gruba her gün 30 dakika 2100 MHz radyasyon uygulaması, 4.gruba ise radyasyon uygulamasından 40 dakika önce deri altı melatonin ve 30 dakika radyasyon uygulaması yapıldı. Çalışma süresince deneklerin vücut ağırlıkları her gün ölçülerek kaydedildi. Deney bitiminde yüksek doz anestezi altında feda edilen deneklerden tuba uterina dokusu alındı, ağırlıkları ölçüldü ve histolojik izleme yöntemlerinden geçirildi. Değerlendirme için alınan kesitlere Hematoksilen-Eozin, Massontrikrom ve PAS boyaları uygulandı ve ışık mikroskobunda resimleri çekilerek değerlendirildi. Sonuç olarak yüksek doz cep telefonu radyasyonunun tuba uterina histolojik yapısında, özellikle epitel boyunda uzama, lümenin düzensizleşmesi, silli hücrelerin boylarının uzaması ve sil düzenleniminin bozulması gibi etkilere neden olduğu belirlendi. Bu bulgular radyasyonun döllenme üzerinde ikincil olarak olumsuz etkileri olabileceği kanısını uyandırdı. Melatonin uygulamasıyla bu etkilerin büyük çoğunlukla ortadan kalktığının görülmesi, koruyucu etki göstermesinin sonucu olarak düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Current electronic devices creates electromagnetic zones. Electromagnetic zones created by the cables, mobil phones, base stations, high voltage lines, wicrowave generating household appliances that carries electricity produce the electromagnetic pollution. Especially radio frequence waves emitted by the 3. Generation mobile phones is thought to have harmful effects in cellular and molecular level. Melatonin is an anti-oxidan having a known radical binding effect. For this reason, the concern on the melatonin increases and the anti-oxidan character becomes important. The purpose of this study is to provide analysis on the possible structural changes on the tuba uterina tissue sourced by the chronic exposure of the electromagnetic zone and the protective effect of the melatonin on this exposure. 24 wistar albino species male rat is divided into four equal groups. During the 90 day long experiment period,as nothing was not applied to the control group, under skin melatonin execution was applied to second group, everyday (30 minutes per day) 2100Mhz radiation application was executed to 3. Group, everyday (30 minutes per day) 2100Mhz radiation application plus under skin melatonin application, just before 40 minutes from the radiation application was executed. The body weights of the subjects was counted and recorded everyday. At the end of the experiment, tuba aterina tissue was collected from the subjects that were sacrified under the high voltage anaesthesia, they were weighted and examined by histologic observation methods. Hematoksilen-Eozin, Massontrikrom and PAS stains were applied and evaluated as photographed by the light microscope. As a result, it is determined that high dose radiation caused the effects on the histologic structure of the tuba uterina, especially like; growing on the lenght of the ephitelia, irregularity of lumen, growing on the lenght of the ciliated cells and the spoiling of the ciliated order. These evidences lead us to think that radiation would have secondary negative effects on insemination. Observation of mostly removal of these effects by the usage of melatonin, were thought to be the consequence of the protective impact of it