Coğrafi bilgi sistemleri teknikleri kullanılarak Karacasu Belediyesi arazilerinin kullanım uygunluğunun belirlenmesi
Land evaluation of soils Karacasu district using geopraphic information systems techniques
  1. Tez No: 169923
  2. Yazar: ARİF ERKAN OĞUZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP GÜNDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi uygunluk sınıflaması, Coğrafî Bilgi sistemleri, Uzaktan algılama, ÜSLE, toprak kayıpları, arazi kullanımı IV, Arazi uygunluk sınıflaması, Coğrafî Bilgi sistemleri, Uzaktan algılama, ÜSLE, toprak kayıpları, arazi kullanımı IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETA. ERKAN OĞUZKAN KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FENBİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİMDALI ÖZET COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TEKNİKLERİ KULLANILARAK KARACASU BELEDİYESİ ARAZİLERİNİN ARAZİ UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ Arif Erkan OĞUZKAN DANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDOĞAN Yıl: 2004 Sayfa : 70 Jüri: Prof Dr. Orhan DOĞAN Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDOĞAN Yrd. Doç. Dr. Alaaddin YÜKSEL Karacasu Belediyesi arazilerindeki mevcut ve ideal arazi kullanım koşullarında oluşacak toprak kayıplarını karşılaştırmak için coğrafi bilgi sistemleri Universal Toprak Kayıpları Denklemi (ÜSLE) kullanılmıştır. Bu çalışmada öncelikle araştırma alanının arazi karakteristikleri ile arazi kullanım tiplerinin arazi istekleri karşılaştırılarak arazi uygunluk sınıflaması yapılmıştır. Arazi uygunlukları belirlenirken fiziksel uygunluk değerlendirilmesi yanı sıra ekonomik ve çevresel değerlendirme de yapılmıştır. Araştırma alanındaki sulu tarım alanlarının, bahçe bitkileri yetiştiriciliğine (SBB) uygun olduğu belirlenmiştir.Toprak kayıpları Universal Toprak Kayıpları Denklemine göre hesaplanmıştır. Yağış erozyon indeksi (R) em yakın meteoroloji istasyonun yağış değerlerinin enterpolasyonundan elde edilmiştir. Toprak erodobilite faktörü (K), araştırma alanından alman toprak örneklerinin analiz sonuçlarına göre hesaplanmıştır. Eğim faktörü (LS) araştırma alanının sayısal arazi modelinden türetilmiştir. Mevcut arazi kullanımına ait bitki amenajman faktörü (Cl), 2000 yılına ait Landsat uydu görüntüsünden, ideal arazi kullanım koşullarına ait bitki amenajman faktörü (C2) ise arazi uygunluk sınıflamasından belirlenmiştir. Erozyon koruma önlemleri faktörü (P), çalışma alanındaki arazi kullanım tiplerinin her biri için mevcut geleneksel koruma önlemlerine dayalı olarak belirlenmiştir. Her bir ÜSLE parametresi bir raster tabakasına dönüştürülerek 30-30 m'Iik hücre düzeyinde tüm araştırma alanın toprak kayıpları hesaplanmıştır. inÖZETA. ERKAN OGUZKAN Araştırma alanımda arazi kullanımının toprak kayıpları üzerinde belirleyici olduğu, topografyanın ise ikinci derecede etkili olduğu bulunmuştur. Araştırma alanınım arazi uygunluk sınıflamasına uygun kullanımı durumunda; toprak kayıplarında % 52 azalma olacağı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA.ERKAN O?UZKAN UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE MSc THESIS ABSTRACT LAND EVALUATION OF SOILS IN KARACASU DISTRICT USING GEOPRAPHIC INFORMATION SYSTEMS TECHNIQUES Arif Erkan OGUZKAN Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDO?AN Year: 2004 Page: 70 Jury: Prof Dr. Orhan DO?AN Yrd. Doç. Dr. Recep GÜNDO?AN Yrd. Doç. Dr. Alaaddin YÜKSEL Universal Soil Equetion (USLE) based on geographic information system was used to compare soil losses in current land use and idea! land use conditions in Karacasu district, Kahramanmaraş. First land suitability classification of study area was made by matching land characteristics and land requirements of land use units. Beside physical suitability, economic and enviromental assesment was also made while determining the land suibility classification. It was determined that irrigated cropland areas were suitable for orchard. The soil losses were estimated according to USLE. Rainfall and runoff factor (R) was obtained by enterpolating from the nearest meteorology stations values. Soil erodobility factor (K) was calculated based on soil analysis results and land observation. The slope-lenght factor (LS) was derived from digital elevation model. The cover and management factor (C) was determined both for current land use obtained from Landsat image dated 2000, and for the ideal land use determined by land suitibility classification. The support practice factor (P) was determined current traditional protection practice in study area. Each of the USLE parameter was transformed to a raster layer, soil losses the whole area were estimated in 30x30-m pixel levelÖZETA. ERKAN OGUZKAN Araştırma alanımda arazi kullanımının toprak kayıpları üzerinde belirleyici olduğu, topografyanın ise ikinci derecede etkili olduğu bulunmuştur. Araştırma alanınım arazi uygunluk sınıflamasına uygun kullanımı durumunda; toprak kayıplarında % 52 azalma olacağı saptanmıştır.