Geology, petrology and geochemistry of the Kanarakaya basalts, Polatlı, Ankara
- Tez No: 7316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. TAYLAN LÜNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: jeoloji, petroloji, jeokimya, bazalt, Polatlı, Ankara. vı, Geology, petrology, geochemistry, basalt, Polatlı, Ankara. iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET KANARAKAYA BAZALTLARININ JEOLOJİSİ, PETROLOJtSi VE JEOKİMYASI, POLATLI, ANKARA YÜRTYERi, Ercan Yüksek lisans tezi, Jeoloji Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. A. Taylan LÜNEL Aralık 1989, 67 sayfa Polatlı'nın batısında yer alan çalışma alanı, dört for masyondan oluşmaktadır. Bunlar yaşlıdan gence doğru: çakıl- taşı, kumtaşı ve silttaşı ardalanmalı Duatepe formasyonu (Erken-Orta Eosen); silttaşı, kiltaşı, silisli tüf ve tüflü kireçtaşı ardaşımından oluşan Ağdere formasyonu (Erken-Orta Miyosen ?); başlıca bazaltik lav akıntıları ve onlarla arakatkılı silttaşı ve kiltaşından oluşan Kanarakaya formasyonu (Geç Miyosen ?); ve kalın kiltaşı ve silttaşı ardalanmalı Ezineli formasyonu (Pliyosen ?) dur. Bu formas yonlar bazı yerlerde Kuvaterner fluviyal birimlerle örtül mektedir. Faylar ve kıvrımlar, tüm Tersiyeri etkilemiş olan yapı sal elemanlardır. Duatepe ve Ağdere formasyonları arasındaki belirgin uyumsuzluk yanında yersel olarak Ağdere ile Kanara kaya ve genç alüvyonlarla daha yaşlı birimler arasında uyum-suzluk görülmektedir. Mikroskopik incelemeler sonucu bazaltların başlıca plajiyoklas, piroksen ve olivin içerdikleri gözlenmiştir. Apatit, anaİBİm ve opak mineraller tali minerallerdir. Klorit, seriBit, Berpantin, bovlinjit, iddingBit, kalsit, zeolit, kuvars ve demir hidroksitler ikincil mineraller olarak saptanmıştır. Jeokimyasal çalışmalar sonucu volkanik kayaçlar traki- bazalt ve bazalt olarak adlandırılmıştır. Yine bu çalışmala rın sonucunda volkanik kayaçlar in alkalin bir magmadan oluş tuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GEOLOGY, PETROLOGY AND GEOCHEMISTRY OF THE KANARAKAYA BASALTS, POLATLI, ANKARA YURTYERî, Ercan M.S. in Geological Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Tay lan LÜNEL December 1989, 67 pages The study area lying west of Polatlı, consists of four formations. In the order of decreasing age they are: Early Middle Eocene aged Duatepe formation represented by alternation of conglomerate, sandstone and siltstone; Early- Middle Miocene (?) aged Ağdere formation represented by alternation of siltstone, claystone, siliceous tuff and tuffaceous limestone; Late Miocene (?) aged Kanarakaya formation consists of mainly basalt flows and siltstone and claystone intercalations ; and Pliocene (?) aged Ezineli formation represented by thick claystone, siltstone alternations. These formations, in places are covered by Recent fluvial deposits. The structural features are faults and folds, which affect all the Tertiary formations. There is a distinct unconformity between the Duatepe and the Ağdere formations, iiiand local unconformities between the Ağdere and the Kanara- kaya formations, and between young fluvial deposits and older units. Microscopically, basalts consist mainly of plagioclase, pyroxene and olivine. The accessory minerals are apatite, analcime and opaque minerals. Chlorite, sericite, serpentine,“bowlingite”,“iddingsite”, calcite, zeolite, quartz and hydrated iron oxides are observed as alteration minerals. Geochemically the volcanic lava rocks are defined as trachybasalt and basalt. Also, it is concluded that basalts are formed from alkaline type of magma.