Kahramanmaraş yöresine ait boya bitkilerinden naftakinon gruplarının kromatografik izolasyonları
Chromatographic isolations of naphthaquinone groups from dye plant which belong to Kahramanmaraş region
- Tez No: 169930
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL GÖLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Kromatografi, naftakinon, boyama, haslık. IV, Chromatography, naphthaquinone, dyeing, fastness. V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Demet GİTMİSOĞLU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI OZE7 YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNE AİT BOYA BİTKİLERİNDEN NAFTAKINON GRUPLARININ KROMATOGRAFİK İZOLASYONLARI DEMET GİTMİSOĞLU Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yıl: 2005, Sayfa:73 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yrd. Doç. Dr. Muhsin EZER Yrd. Doç. Dr. Yaşar ÇİL Bu çalışmada, Kahramanmaraş yöresine ait boya bitkilerinden Rubia Tinctorum L. (Kök boya) ve Alkanna Tinctoria L. (Havaciva otu) bitkilerindeki naftakinon grubları, yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ve kolon kromatografisi teknikleri kullanılarak tayin edilmiştir. Ayrıca, bu bitkilerin tekstil boyarmadde kaynağı olarak kullanılma imkanları ve boyama özellikleri araştırılmıştır. Boyarmadde özellikleri renk haslıklarına göre tesbit edilmiştir. Tabii boyaların, el işlerinde kullanılması amaçlandığından, boyama özellikleri yün elyafta istenilen özellikler göz önüne alınarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, elde edilen ekstraktlar üç şekilde boyamada kullanılmış ve bilinen üç mordanlama metodu uygulanmıştır. Haslık kontrolleri TSE standartlarına göre yapılmış ve sonuçta bu bitkilerin iyi birer tekstil boyarmadde kaynağı olarak kullanılabileceği tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Demet GİTMİSO?LU KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ INSTITUTE AT NATURAL AND APPLIED SCIENCE CHEMISTRY DEPARTMENT ABSTRACT MSc THESIS CHROMATOGRAPHIC ISOLATIONS OF NAPHTHAQUINONE GROUPS FROM DYE PLANT WHICH BELONG TO KAHRAMANMARAŞ REGION DEMET GİTMİŞOGLU Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yıl: 2005, Sayfa:73 Jury : Assist. Prof. Dr.Ayşegül GOLCÜ Assist. Prof. Dr.Muhsin EZER Assist. Prof Dr. Yaşar ÇİL In this study, naphthaquinone groups which in Rubia Tinctorum L. (madder root) and Alkanna Tinctoria L. (Dyer's bugloss) that belong to Kahramanmaraş region and that known dye plants have been determined by high performance liquid chromatography and colon chromatography techniques. In addition, the possibilities of using this plants, as dye source and theirs dyeing properties were investigated. The properties of dyeing of this plants were determined according to the colour fastness experiments. As the main purpose was to utilize these natural dyes in handcraft industry, the desired properties for wool was mainly considired. In research, the extracts have been used in three different dyeing procedures and three different mordanting techniques. The fastness experiments were controlled by the TSE standards. The results showed that tese plants roots can be utilized as a natural dyeing agents for textile industry.