Üretim sistemlerinde tedarikçi performans değerlendirme kriterlerinin belirlenmesi ve kavramsal model önerisi
Determination of supplier performance evaluation criteria in manufacturing systems and conceptual model proposal
- Tez No: 169942
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OYA YÜREGİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tedarikçi, performans, tedarikçi değerlendirme kriterleri ve metodları, Adana, üretim sistemleri I, Supplier, performance, supplier evaluation criteria and methods, Adana, manufacturing systems n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜRETİM SİSTEMLERİNDE TEDARİKÇİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME KRİTERLERİNİN BELİRLENMESİ VE KAVRAMSAL MODEL ÖNERİSİ Özge ÖZENSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman: Yrd.Doç.Dr. Oya H. YÜREGİR Yd 2005, Sayfa: 140 Jüri: Yrd.Doç.Dr. OyaH. YÜREGİR Doç.Dr. Rızvan EROL Doç.Dr. Emel Laptalı ORAL Üretim yapan firmaların parça, malzeme ve servis tedarikinde çalıştıkları tedarikçilere olan bağımlılıkları, firmaları tedarikçilerinin performanslarını ölçmeye ve tedarikçilerin beklenen ihtiyaçları karşılayıp karşılamadıklarının tespitine zorlamaktadır. Çünkü firmalar global bir ortamda rekabet edebilmek için müşteri memnuniyetindeki dört boyutu (fiyat, kalite, ürün çeşitliliği ve teslimat) sağlamak durumundadır. Tedarikçi değerlendirme sürecinin en kritik noktası değerlendirmede kullanılacak kriterlere; kalite, teslimat gibi karar vermektir. Seçilen kriterlerin firma stratejilerine ve hedeflerine göre tespit edilmesi firmanın amaçlarına ulaşmasına, değerlendirme süreci sonunda ortaya çıkan eksik ve yetersiz noktalara yönelerek bunları geliştirmesine etki edecek ve firma performansını olumlu yönde etkileyebilecektir. Üretime yönelik olarak yapılan satın almalar toplam satın almaların büyük çoğunluğunu oluşturduğundan, bu satın almalarda elde edilecek bir birimlik kazanç bile firma karlılığını büyük oranlarda artırabilecektir. Yapılan bu çalışmanın amacı; tedarikçi değerlendirme sürecini ve değerlendirme kriterlerini tespit etmek, Adana' da faaliyet gösteren firmalar ve Türkiye'nin ilk 500 firması arasında bulunan firmalarda ki şu anki durumunu göstererek bir karşılaştırma yapmaktır. Bu çalışma önceki çalışmalarla başlar ve tedarikçi değerlendirme kriterleri literatürünün incelenmesiyle devam eder. Anket çalışması Türkiye genelinde uygulanmıştır. Anket sonuçlan ve hazırlanan hipotezler SPPS kullanılarak analiz ve test edilmiştir. Değerlendirme kriterlerinin önem derecesinin üretim sistemlerine bağlı olarak değiştiği sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINATION OF SUPPLIER PERFORMANCE EVALUATION CRITERIA IN MANUFACTURING SYSTEMS AND CONCEPTUAL MODEL PROPOSAL Özge ÖZENSOY DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Assist. Prof. Dr. Oya H. YÜREGİR Year 2005, Page: 140 Jury: Assist. Prof. Dr. Oya H. YÜREGİR, Assoc. Prof. Dr. Rızvan EROL Assoc. Prof. Dr. Emel Laptalı ORAL Manufacturing firms depend on their suppliers who supply material, component and service to them. They have to measure their supplier's performance and ensure that they can meet manufacturing firms requirements at every time, because manufacturing firms should provide four dimensions of customer satisfaction (i.e. price, product quality, product variety and delivery performance) in today's global environment. The most critical point of supplier evaluation process is to decide which criteria will be used in evaluation (i.e. quality, delivery performance). The criteria, chosen in accordance with firm strategy and goals can influence the firms performance in positive way and helps to achieve firm's objectives by approaching and improving insufficient or lacking points as a result of evaluation process. Purchases for manufacturing constitutes for most of total cost and even one unit gain can increase of firm' s profits. The purpose of this study is to examine supplier evaluation process and to determine evaluation criteria, to represent the present situation in Adana' s manufacturing firms and first 500 firms of Turkey. This study starts with examining the previous researches on supplier selection and continues with the literature review all supplier evaluation criteria. Questionnaires were sent to 1000 companies. The results of the questionnaires analyzed and the hypotheses were tested by using SPSS software.