HF dedektörünün liflerinin kalite testleri
Quality tests of fibers of HF dedector
- Tez No: 169948
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSA DUMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: CMS, Optik lif, Liflerde Optik Zayıflama, CMS, Optic Fibers, Attenuation in quartz fibers II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ HF DEDEKTÖRÜNÜN LÎFLERİNÎN KALİTE TESTLERİ Hüseyin ÇELİK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ FİZİK ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. İsa DUMANOĞLU Yıl : 2005, Sayfa : 70 Jüri : Doç.Dr. İsa DUMANOĞLU Prof.Dr. Ayşe POLATÖZ Yrd.Doç.Dr. Sami ARICA İsviçre'nin Cenevre şehrinde bulunan Parçacık Fiziği Araştırma Merkezi'nde kurulan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nda fiziğin yanıt veremediği sorulara yanıt aramak üzere yapılacak olan deneylerden bir tanesi de CMS deneyidir. CMS dedektörü soğansı yapıda bir çok alt dedektörden oluşmaktadır. Dikine kayıp enerji ölçümlerini iyileştirmek için soğansı yapıdaki merkezi dedektörün dışına başka dedektörler de yerleştirilecek olup bunlardan bir tanesi de Hadronik İleri (HF) kalorimetredir. HF'in yerleştirileceği bölge yüksek radyasyon dozuna maruz kalacaktır. Bu nedenle bu bölgeye yerleştirilecek dedektörlerin radyasyona dayanıklı maddelerden yapılması gerekmektedir. HF'te aktif eleman olarak radyasyona en dayanıklı maddelerden biri olarak bilinen kuvartz lifler (fiber) kullanılmaktadır. HF'te sinyal üretme mekanizması liflerde üretilen Çerenkov ışımasına dayanmaktadır. Üretilen ışık yine lifler tarafından foto-çoğaltıcı tüplere iletilmektedir. Bu nedenle liflerin ışık iletim kalitesi ve liflerde optik zayıflamanın (attenuation) nasıl değiştiğinin bilinmesi HF'in performansı için önemlidir. Bu tez çalışmasında HF'te kullanılan liflerin optik zayıflaması araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS QUALITY TESTS OF FIBERS OF HF DEDECTOR Hüseyin ÇELÎK DEPARTMENT OF PHYSÎCS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Doç.Dr. İsa DUMANO?LU Year : 2005, Pages : 70 Jury : Doç.Dr. Isa DUMANO?LU Prof.Dr. Ayşe POLATÖZ Yrd.Doç.Dr. Sami ARICA The CMS is an experiment at Large Hadron Collider at CERN, which is designed to search for answers to the unanswered questions of particle physics. CMS detector has many sub-detectors which have an onion like structure. CMS employs some other detectors outside the central part to improve the measurement of missing transverse energy, one of which is the Hadronic Forward (HF) Calorimeter. The region HF will be placed will be exposed to a very high radiation dose. The detectors which will be employed at hot radiation regions need to be constructed from very radiation resistant materials. HF has quartz fibers as an active element since quartz is known as one of the best radiation resistant materials. Signal generation in HF is based on the Cherenkov radiation which is generated in quartz fibers of HF. Since the generated light is transmitted to the photo-multiplier tubes by quartz fibers themselves, light transmission quality and optical attenuation of the quartz fibers are essential elements for satisfactory operation of HF. In the present thesis optical attenuation of quartz fibers used in HF has been investigated.