İsalı-Doruk-Yumurtalık civarının (Adana) tektono-stratigrafisi
Tectono-stratigraphy of İsalı-Doruk-yumurtalık (Adana) area
- Tez No: 169950
- Danışmanlar: PROF.DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Misisler, Yumurtalık Fayı, Kızıldere-Karataş-İsah katastrofik fasfyesi, Misis, Yumurtalık Fault, Kızıldere-Karataş-İsalı catastrophic fades. n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ISALI-DORUK-YUMURTALIK CİVARININ (ADANA) TEKTONO-STRATİGRAFİSİ Gülsen UYSAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yü: 2005, Sayfe: Jüri : Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL Doç. Dr. Erol ÖZER İnceleme bölgesi Adana Baseni' ni bir yükselim ile İskenderun baseninden ayıran Misis yapısal yükseliminin batı kesimindeki bir bölümünü içermektedir. Adana' dan 40 km kadar doğuda olan inceleme alam Misis ile Yumurtalık arasındaki 308 km2 lik bir alam kapsamaktadır. Bu çalışmada, sahada gözlenen birimlerin stratigrafîk, sedimantolojik, paleontolojik ve yapısal özelliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. İnceleme alanında gözlenen Üst Kretase-Eosen yaşlı İsalı katastrofik fasiyesi başlıca; ofîyolitik birim, kireçtaşları ve volkanik arakatkılı kumlu-marnlı birimlerin karışımından oluşmakta olup, en yaşlı birimdir. İnceleme alanının yakın doğu kesiminde bu birimin tabanında bulunan aynı yaştaki pelajik karbonatlardan oluşan Dokuztekne Üyesi ile birlikte Alt-Orta Miyosen yaşlı türbiditik özellikli kumlu-marnlı birim olan Karataş formasyonu üzerine bindirme ile gelmektedir. Belirtilen bu iki birim de tabanında yer yer konglomeraların ve resifel kireçtaşlarının ve daha üst seviyelerde kumlu-marnlı ve seyrek killi kireçtaşlanmn bulunduğu Üst Miyosen yaşlı Kızıldere formasyonu üzerinde tektonik dokanaklıdır. Stratigrafîk olarak en üst seviyeler Kuvaterner yaşlı kaliçi ve alüvyonlarla temsil edilmekte olup, bütün birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla bulunmaktadırlar. Güney Doğu Anadolu bölgesine ait gelişen Neojen yaşlı tektonik hatların uzanımı inceleme alanında KD-GB uzanımlı doğrultu atımlı oylara ve bindirmelere dönüşmekte olup, yoğun tektonik etkilerin izlerini taşımaktadır. Böylece, bölgede yüzeylemiş olan tüm birimler terslenmiş konumda gözlenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc THESIS TECTONO-STRATIGRAPHY OF İSALI-DORUK-YUMURTALIK (ADANA) AREA Gülsen UYSAL DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Urvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2005, Pages: Jury : Assoc. Prof. Dr. Urvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMÎRKOL Assoc. Doç. Dr. Erol ÖZER The investigation area comprises a part of west of Misis Structural High that takes place between the Adana Basin and İskenderun sub basin which is divided by this uplifting. The investigation area covers an area of 308 km2 between Misis and Yumurtalık nearly 40 km west of Adana. In this study, units are investigated stratigraphically, sedimantoligically, paleontologicalh' and structurally. The oldest unit is Upper Cretaceous-Eocene age tsah catastrophic fades which is mainly made up of mixinig of ophiolitic units, limestones and sandy marl units. Isah catastrophic fades and underlying pelagic carbonate of same age Dokuztekne formation tectonically overlie the Lower-Midlle Miocene age sandy marl turbiditic Karataş formation in the near east of study area. These formations are tectonically overlie the Upper Miocene age Kızüdere formation. Kızıldere formation contains partly conglomerate and reef limestones at the base and pass upword into sand} marl and rare clayey limestones. The youngest units of the area are Quaternary age calliche and alluvium deposits unconformably overlies the older units. The extension of the Neocene tectonic sutures belong to South East Anatolia present its characteristics in the investigation area. Thus, all rock units except Quaternary sediments are seen overturned in the area.