Parabolik tip güneş fırını etkinliğinin belirlenmesi
Experimental determination of efficiency of parabolic solar cooker
  1. Tez No: 169949
  2. Yazar: AYLA ULUSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERDAR ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş fırını, Enerji etkinliği, Ekserji etkinliği, Solar cooker, Energy efficiency, Exergy efficiency II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ parabolik tip güneş ftrtni etkinliğinin belirlenmesi AylaULUSOY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Yd: 2005, Sayfa: 39 Jüri : Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Halime PAKSOY Yrd. Doç. Dr. HHüseyin ÖZTÜRK Bu çalışmada, parabolik tip yoğunlaştırıcı güneş fırınının enerji ve ekserji etkinliği belirlenmiştir. Denemelerde, yansıtıcı yüzeyi 0.45 mm kalınlıkta krom-nikel alaşımından tasarımlanmış ve yüzey alanı 1.8 m2 olan parabolik tip yoğunlaştırıcı güneş fırınını kullanılmıştır. Güneş fırını etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yapılan denemelerde, güneş fırınları için geliştirilen Uluslararası Standart Test Yöntemi uygulanmıştır. Güneş fırınından kazanılan enerji miktarı 87.7, 245.7 W arasında değişmesine karşın, kazanılan ekserji miktarı 1.7, 15.7 W arasında değişmiştir. Denemelerin yürütüldüğü dönemde, güneş fırınının ortalama enerji ve ekserji etkinliği sırasıyla % 6.7 ve % 0.4 olarak belirlenmiştir. Güneş fırınının enerji ve ekserji etkinliği ile sıcaklık farkı arasındaki istatistiksel ilişkiler regresyon analizi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS EXPERIMENTAL DETERMINATION OF EFFICIENY OF PARABOLIC SOLAR COOKER Ayla ULUSOY DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Year: 2005, Pages: 39 Jury : Prof. Dr. Prof. Dr. Serdar ÖZTEKİN Prof. Dr. Halime PAKSOY Yrd. Doç. Dr. RHüseyin ÖZTÜRK In this research, energy and exergy efficiencies of the parabolic type concentrated solar cooker were experimentally evaluated. The reflection surface of the parabolic type cooker was made of chrome-nickel alloy (thickness = 0.45 mm). The surface area of the parabolic type solar cooker was 1.8 m2. The International Test Procedure for Solar Cooker was applied to determine the energy and exergy efficiencies. The energy output of the concentrated solar cooker changed between 87.7 W and 245.7 W, while its exergy output was in the range of 1.7-15.7 W. During the experimental period, the average energy and exergy efficiencies of the concentrated solar cooker were 6.7 % and 0.4 %, respectively. The relationships between the energy/exergy efficiency and temperature difference were obtained with regression analysis.