Klasik Eberhart tipi kireç fırınları ile paralel akışlı Maerz fırınlarındaki kalsinasyon parametrelerinin karşılaştırılması ve Çukurova bölgesi kireç taşları üzerine uygulamalar
Comparison of calcination parameters of classic (Eberhart) and parallel flow regenerative kiln (Maerz) and applications on Çukurova region limestones
  1. Tez No: 169956
  2. Yazar: ÖZEN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Calcination, lime-limestone, lime kilns, SEM, porosity II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
oz DOKTORA TEZİ KLASİK EBERHART TİPİ KİREÇ FIRINLARI İLE PARALEL AKIŞLI MAERZ FIRINLARINI) AKİ KALSİNASYON PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI VE ÇUKUROVA BÖLGESİ KİREÇTAŞLARI ÜZERİNE UYGULAMALAR Özen KILIÇ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mesut ANIL Yü: 2005 Sayfa: 171 Jüri: Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Hüseyin ÇELEBİ Prof. Dr. Oktay BAYAT Doç. Dr. Mehmet YILDIRIM Ceyhan yöresi kireçtaşları ve Karaisalı yöresi kireçtaşlanndan patlatma sonrasında blok numuneler alınmıştır. Bu numuneler, kimyasal analiz sonuçlarına göre ortalama olarak yatağı temsil eden kireçtaşlanndan (% 98 CaC03) seçilmiştir. >% 98 CaC03'a sahip olan kireçtaşı örnekleri kalitatif mineralojik analiz, porozite ölçümleri, yüzey alanı ölçümleri, kalsinasyon işlemleri, SEM ve TG-TDA analizlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla kullanılmıştır. Kimyasal analizlere göre her iki yatak için kireçtaşlanmn CaC03 miktarı %98'den büyük olması, safsızlıklarm miktarının (Si02, Fe203, A1203) oldukça düşük olması, petrografik incelemelere göre ince kristalli olması, birim hacım ağırlığının 2.55 g/cm3'ten büyük olması, tek eksenli basma dayanımı sonuçlarının (>400 kg/cm2) ve Los Angeles aşınma deneyi aşınma kaybı değerlerinin (
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS COMPARISON OF CALCINATION PARAMETERS OF CLASSIC (EBERHART) AND PARALLEL FLOW REGENERATIVE KILN (MAERZ) AND APPLICATIONS ON ÇUKUROVA REGION LIMESTONES Özen KILIÇ DEPARTMENT OF MINING ENGINEERING. INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mesut ANIL Year: 2005 Pages: 171 Jury: Prof. Dr. Mesut ANIL Prof. Dr. Fikret İŞLER Prof. Dr. Hüseyin ÇELEBİ Prof. Dr. Oktay BAYAT Assoc. Prof. Dr. Mehmet YILDIRIM The representative samples of Ceyhan and Karaisalı region limestones were taken from post- blasting block samples. These limestone test samples were selected and used related to chemical analysis results (%98 CaC03). The sub samples having >%98 CaC03 were used for qualitative phase mineralogical analysis, measurement of porosity and spesific surface area, calcination treatments, SEM and TG-TDA. The results showed that the best quality lime would be produced from each region limestones with CaC03 ratio higher than % 98 CaC03, low content of impurities (Si02, Fe203, A1203) according to chemical analysis, fine crystal structure according to petrographical analysis, higher than 2.55 g/cm3, 400 kg/cm2, unit volume weight, compressive strength, respectively and lower than %30 loss of wear result for Los Angeles Abrassive Test. Also, kinetic decomposition variables were determined according to TG-TDA results and calculated activation energy of each limestones. The test showed that the best lime samples could be obtained at 1000 °C farin and reactivity of lime declined at the farin temperature of higher then 1000 °C. TG-DTA and analysis also supported calcination treatments in a laboratory scale. After improvement of the classical Eberhart kiln conditions lime may be produced at the optimum operation conditions which are isolation of wall and cooling zone, feeding fine size limestone, heat storage unit, hydraulic discharge of lime, second addition of fuel, desulphurisation and computer control.