Açık alanda depolanan ham petrol sılaçının kimyasal karakterizasyonu
Chemical characterization of naturally weathered oily sludge residues
  1. Tez No: 169966
  2. Yazar: BURCU SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SULTAN GİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Suae, Soxhlet Ekstraksiyonu, Ultrasonik Banyoda Ekstraksiyon, Süperkritik Toluen Ekstraksiyonu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz YÜKSEK LİSANS AÇIK ALANDA DEPOLANAN HAM PETROL SILAÇ'ININ KİMYASAL KARAKTERİZASYONU Burcu SELÇUK Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü KİMYA ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. E.Sultan GİRAY Yıl: 2005, Sayfa: 60 Jüri : Doç.Dr. E. Sultan GİRAY Prof.Dr. Hunay EVLİYA Doç.Dr. Mesut BAŞIBÜYÜK BOTAŞ ham petrol taşıma hatlarında biriken ham petrol sılacı açılan dev çukurlarda uzun yıllardır depolanmaktadır. Uzun süre hava ile temasa açık alanlarda depolanan bu materyaller çeşitli fiziksel, kimyasal ve biyolojik değişimlere uğrarlar. Bu çalışmanın amacı Ceyah Botaş tesislerinde açık alanda depolanan bu materyalin uğradığı kimyasal değişimleri belirlemektir. GC-MS ve GC-FID ile yapılan çalışmalar aromatik hidrokarbonlarının hava koşullarına karşı oldukça dirençli olduklarım göstermiştir. Ayrıca bazı n-alkan homologlarının ise beklenildiği gibi kolayca uzaklaştığı belirlenmiştir. Yüzeyden alman örneklerin daha derin tabaklardan alınanlara kıyasla hava koşullan ve biyolojik parçalanmadan daha çok etkilendiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc CHEMICAL CHARACTERIZATION OF NATURALLY WEATHERED OILY SLUDGE RESH)UES Burcu SELÇUK DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asc. Prof. E. Sultan GİRAY Year: 2005, Pages 60 Jury: Asc. Prof. E. Sultan GİRAY : Prof. Hunay EVLİYA. : Asc. Prof. Mesut BAŞIBÜYÜK Crude oil sludge is a complex mixture of thousands of compounds. When a crude oil is released to environment, it undergoes various physical, chemical and biological alterations, collectively called weathering. The main objective of this study was to investigate compositional changes in crude oil sludges which is deposited in the lagoon at Ceyhan BOTAS Petroleum Pipeline Corporation. The results of aromatic hydrocarbon analysis demostrated the stability of several aromatic hydrocarbons. It was also observed that some n-alkane homologs decreased with weathering. The samples from surfaces suffered from weathering more than the samples of deeper layers. KeyWords: Oily sludge,i, Soxhlet Extraction, Ultrasonic Bath Extraction, Siipercritic Toluen Extraction II