Çukurova koşullarında, kışlık dönemde yetişebilecek yemeklik ve sanayi tipi patates çeşitlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
The determination of processing and table potato cultivars can be grown in winter period in Çukurova region
- Tez No: 169967
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİS ARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Çeşit, Yumru verimi, Kalite Özelliği, Potato, Variety, Tuber yield, Quality characteristic n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA, KIŞLIK DÖNEMDE YETİŞEBİLECEK YEMEKLİK VE SANAYİİ TİPİ PATATES ÇEŞİTLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİRARAŞTD3MA UmurÇURUK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Halis ARIOĞLU Yıl: 2005, Sayfa:64 Üye: Prof. Dr. Halis ARIOĞLU Doç. Dr. M. Emin ÇALIŞKAN Yrd.Doç.Dr. Sezer SİNAN Bu çalışma, Çukurova koşullarında, kışlık dönemde yetişebilecek yemeklik ve sanayii tipi patates çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla, 2004 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma Alanında, tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulup yürütülmüştür. Çalışmada farklı olgunlaşma grubuna giren 17 adet patates çeşidinin bitki boyu (cm), ocak başına sap sayısı (adet/ocak), ocak basma yumru sayısı (adet/ocak), tek yumru ağırlığı (g/yumru), ocak basma yumru verimi (g/ocak), büyük yumru oranı (%), küçük yumru oranı (%), ıskarta yumru oram (%), dekara yumru verimi (kg/da), yumruların özgül ağırlıkları, kuru madde oranı ve nişasta oranı gibi özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda denemeye alman patates çeşitleri arasında incelenen özellikleri bakımından önemli düzeyde farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen ortalama sonuçlara göre, en yüksek yumru verimlerinin Binella (6304.2 kg/da), Armada (4769.8 kg/da), Burren (4633 kg/da), Marabel (4313 kg/da) çeşitlerinden elde edildiği belirlenmiş ve patates çeşitlerinin kışlık üretim koşullarındaki performanslarına, çevreye uyum yeteneklerinin önemli düzeyde etkili olduğu ve bu çeşitlerin kışlık olarak Çukurova koşullarında başarıyla yetiştirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE DETERMINATION OF PROCESSING AND TABLE POTATO CULTIVARS CAN BE GROWN IN WINTER PERIOD IN ÇUKUROVA REGION Umur ÇÜRÜK UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE FIELD CROPS DEPARTMENT Supervisor: ProfDr. Halis ARIO?LU Year: 2005, Page: 64 Jury: Prof.Dr. Halis ARIO?LU Associated ProfDr. M. Emin ÇALIŞKAN Asistant Prof. Dr. Sezer SİNAN This study was carried out to determine the processing and table potato cultivars can be grown in winter period in Çukurova Region. The experiment was conducted in experimental area University of Çukurova, Faculty of Agriculture in 2004. The experimental design was randomized complete block with three replications. Seventeen potato cultivars from different maturity groups were used as material in the trial. In this study; plant height, stem number per hill, tuber number per plant, average tuber weight, large tuber percentage, small tuber percentage, tuber yield per decar, specific gravity, dry matter content and starch percentage were investigated. According to results; the highest tuber yield was obtained from Binella (6304.2 kg/da), Armada (4769.8 kg/da), Burren (4633.0 kg/da) and Marebel (4313.0 kg/da) potato varieties. It is determined that these varieties can be grown in winter season in Çukurova Region.