Antalya ve yakın civarının tektono-stratigrafisi
Tectono-stratigraphical investigation of Antakya and its near surroundings
- Tez No: 169965
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ULVİ CAN ÜNLÜGENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antakya, Tektono-stratigrafi, Açılma tektoniği, Antakya, Tectono-stratigraphy, Extensional tectonism II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ANTAKYA ve YAKIN CİVARININ TEKTONO-STRATİGRAFİSİ Pınar KOCAÇİFTÇİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ JEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI Danışman Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Yıl: 2005, Sayfa: 55 Jüri Doç. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMİRKOL YrcLDoç.Dr.AlicanKOP Jeolojik ve tektonostratigrafik amaçlı olarak incelenen çalışma bölgesi, Hatay ilinin doğusunda, Antakya ile Kozluca arasında kalan alam kapsamaktadır. İnceleme alanında temelde, bölgeye Üst Kretase'de tektonik olarak yerleşen allokton konumlu Kızıldağ ofiyolitleri bulunmaktadır. Tektonitlerden oluşan Kızıldağ Ofiyoliti, Üst Kretase yaşlı ve otokton konumlu olan ve başlıca kireçtaşı, killi kireçtaşı ve marnlardan oluşan Kaleboğazı formasyonu tarafından üzerlenmektedir. Kireçtaşı, çörtlü kireçtaşı ve kumlu kireçtaşlarından oluşan Alt-Orta Eosen yaşlı Okçular Formasyonu ise açısal uyumsuzlukla Kaleboğazı formasyonunu üzerlemektedir. Başlıca konglomeralardan oluşan Langiyen-Serravaliyen yaşlı Balyatağı formasyonu ve onunla geçişli olan, resifal kireçtaşlarından oluşan Sorular formasyonları, Okçular formasyonunu açısal uyumsuz olarak üzerlemektedirler. Sofular formasyonunun üzerine ise Orta Miyosen yaşlı olan ve kumtaşı, killi kireçtaşı, kiltaşı ve marnlarla temsil edilen Tepehan formasyonu uyumlu ve geçişli olarak gelmektedir. Kumtaşı, killi kireçtaşı, marn ve kiltaşlarından oluşan Üst Miyosen yaşlı Nurzeytin formasyonu ise Tepehan formasyonunu uyumlu ve geçişli olarak üzerlemektedir. İnceleme alanındaki en genç birim olan Kuvaterner yaşlı alüvyonlar ise bütün yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. Bölgede bulunan doğrultu atımlı Amanos ve Ölü Deniz fayları inceleme alam ve yakın civarının doğrultu atımlı bir tektonik rejimden etkilenmektedir. Hatay bölgesindeki etkin gerilme rejiminin Geç Kuvaterner'de doğrultu atımlı rejimden açılma rejimine doğru değiştiği belirtilmektedir. İnceleme alanında gözlenen ve ölçülen yapısal unsurların değerlendirilmesi sonucu bölgede KD-GB uzanımınında bir açılma rejiminin etkisi altında kaldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS TECTONO-STRATIGRAPHICAL INVESTIGATION OF ANTAKYA AND ITS NEAR SURROUNDINGS Pınar KOCAÇİFTÇİ DEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Year: 2005, Pages: 55 Jury Assoc. Prof. Dr. Ulvi Can ÜNLÜGENÇ Prof. Dr. Cavit DEMÎRKOL Assist. Prof. Dr. Alican KOP The investigated area, which was aimed to study geologically and tectono- stratigraphically is located between Antakya and Kozluca villages and covers an area to the east of Hatay. Allocthonous Kızıldağ Ophiolites, which was tectonically emplaced the region during Upper Cretaceous, form the basement. Kızıldağ Ophiolite which consist of tectoniteS is overlain by autochthonous Upper Cretaceous age Kaleboğazı formation that mainly comprises limestone, clayey limestone and marls. Middle-Upper Okçular formation limestone, cherty limestone and clayey limestone overlies the Kaleboğazı formation with angular uncorformity. Langhian- Serravalian conglomerates Balyatağı formation of Langhian-Serravalian age Sofular formation and reefal limestones of, that have transstional contact with each other overly the Okçular formation with angular diskonformity. This unit is transitionally and conformably overlain by Langhian-Serravalian Tepehan formation that is mainly represented by sandstone, clayey limestone, claystone and marls. Upper Miocene Nurzeytin formation consisting of sandstone, clayey limestone, marls and claystone conformably and transitionally rests on the Tepehan formation. The youngest unit in the study area is Quaternary alluviums rest on the all mentioned older units with angular unconformity. The study area and the vicinity of it have been highly affected by strike slip strees regime because being placed in the proximity of the Amanos and the Dead Sea faults. It is thought that the active stress regime in the Hatay region changed from strike slip regime to extensional regime during Late Quaternary. NE- SW trending extensional features have been evaluated according to the observed and measured structural elements in the investigated area.