Toros dağları geçit bölgelerinde elma üretiminin ekonomik analizi
Economic analysis of apple farming in the trans taurus mountains region
- Tez No: 169977
- Danışmanlar: PROF.DR. ONUR ERKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Elma, Üretim Ekonomisi, Karlılık, Economic Analysis, Apple, Production Economics, Profitability n
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 405
Özet
oz DOKTORA TEZİ TOROS DAĞLARI GEÇİT BÖLGELERİNDE ELMA ÜRETİMİNİN EKONOMİK ANALİZİ Mevlüt GUL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Onur ERKAN Yıl: 2005, Sayfa: 378 Jüri : Prof. Dr. Onur ERKAN Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Ali KÜDEN Prof. Dr. Zeynep DERNEK Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Bu çalışmada, Toros Dağlan Geçit Bölgesi 'nde elma üretim faaliyeti yapan tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik özellikleri incelenerek, bu işletmelerde elma üretim faaliyetinin ekonomik yapısı ve sorunları ortaya koyulmuştur. Ayrıca elmanın dünyada ve Türkiye'de üretimi, dış ticareti ile uygulanan politikalar değerlendirilmiştir. Ülkemizde 1961-2002 döneminde dikim alam ve verimde dolayısıyla üretimde önemli gelişmeler gerçekleşmiş, buna karşın ihracatımızda son yıllarda gerileme görülmüştür. Bunu ülkemizde yetiştiriciliği yapılan çeşitler, işletmelerin özellikleri, altyapı imkanları ile kaliteye bağlamak mümkündür. Tarımsal işletme düzeyinde kullanılan veriler 2001 üretim dönemine ait olup anket yöntemi ile 144 tarımsal işletmeden elde edilmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama 9.86 dekar alanda elma yetiştiriciliği yapılmakta ve bu değer toplam işletme arazisinin % 16.48 'ini oluşturmaktadır. Elma, işletmelerin GSÜD'den ise %43.27 pay almaktadır. Bölgede geleneksel yetiştiricilik tekniği hakimdir. Nitekim işletmelerin sahip olduğu ağaçların %77.10'unu çöğür anaçlar oluşturmaktadır. Çeşit bakımından da geleneksel çeşitler hakimdir. En önemli çeşit Starking Delicious olup bunu Golden Delicious, Amasya, Starkrimson Delicious takip etmektedir. İşletmelerde birim (kg) elma maliyeti ise 205.834 TL olarak hesaplanmıştır. Buna karşılık ortalama elma satış fiyatı 266.930 TL/kg'dir. Buna göre 1 kg elma başına kar marjı 61.095 TL'dir. Ayrıca depolama yapan işletmelerde daha iyi ekonomik göstergeler elde edilmiştir. Bölgede farklı anaçlarla tesis edilen elma bahçelerinin net bugünkü değer, fayda masraf oranı ve iç karlılık oranı değerleri karşılaştırıldığında, birim alan (da) başına hesaplanan net bugünkü değer ile yatırımın geri ödeme süresi en iyi değerleri tam bodur anaçlarda; iç karlılık oranı, fayda masraf oranı ile ekonomik ömrü süresince sağlayacağı ürün toplamı yan bodur anaçlarla kurulu bahçelerden sağlanacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D THESIS ECONOMIC ANALYSIS OF APPLE FARMING IN THE TRANS TAURUS MOUNTAINS REGION Mevlüt GUL DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Onur ERKAN Year: 2005, Pages: 378 Jury : Prof. Dr. Onur ERKAN Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Prof. Dr. Ali KÜDEN Prof. Dr. Zeynep DERNEK Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL This study analyses socio-economic characteristics of apple farms in Trans Taurus mountains region and reveals economic structure and problems of apple farming. Also world apple production and trade were analyzed and Turkey's place was assessed. Although Turkey ranks third in world apple production and apple area and yields increased during the period studied (1961-2002), Turkey's apple exports declined during recent years. This could be attributed to apple varieties grown, characteristics of apple growing farms, infrastructural facilities and product quality. The data pertained to the 2001 production period at the agricultural enterprise level were collected through personal interview method from 144 agricultural enterprise. Average apple orchard size in the study area is 9.86 decares. Total share of apple farms in total farm land is 16.48%. Annual average gross value of apple production consists of 43.27% of total gross product value of the farms surveyed. Traditional farming technique is dominating in the region. 77.10% of the apple trees are seedlings in these farms. Also traditional varieties are dominant in observed farms. The most important is Starking Delicious. Golden Delicious, Amasya and Starkrimson Delicious follow this. Unit cost of apple produced on the farms surveyed was calculated to be 205.834 TL/kg. On the other hand, apple is sold at a price of 266.930 TL/kg. Accordingly, profit margin is 61.095 TL/kg. Economic indicators are better for the farms storing apples. Net present value, benefit-cost ratio, internal rate of return values obtained from different mature apple orchards were compared with each other. Net present value per unit area is higher; repayment period is shorter in dwarf rootstocks. However semi-dwarf rootstocks showed a better performance in cost-benefit ratio and total product to be obtained during the economic life of the orchards.