Şeftalinin mekanik özellikleri üzerine çeşit ve depolama süresi etkilerinin araştırılması
Investigating the effects of variety and duration of storage on mechanical properties of peach
  1. Tez No: 169978
  2. Yazar: FATİH MEHMET ERALTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FARUK ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeftali, Mekanik Zedelenme, Zedelenme Hacmi, Çarpma Enerjisi, Depolama Süresi, Peach, Mechanical Damage, Bruise Volume, Impact Energy, Duration of Storage H
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEFTALİNİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ÇEŞİT VE DEPOLAMA SÜRESİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Fatih Mehmet ERALTAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİMDALI Danışman: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Yıl: 2005, Sayfa: 39 Jüri: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Mehmet Tunç ÖZCAN Prof. Dr. Ali KÜDEN Tarımsal ürünler hasat edildikten tüketiciye ulaşana kadarki zaman içerisinde, mekanik hasarın oluşumuna neden olan bir seri hasat sonrası işlemlere uğramaktadır. Meyve yüzeyinde oluşan renk koyulaşması, aşınma, kesilme veya delinme gibi mekanik hasarlar geri dönüşü mümkün olmayan hasar tipleridir ve hasat sonrası işlemler ile artan bir etkiye sahiptir. Modern tarımsal üretimde, ürünlerin sadece belirli bir miktarı doğrudan üreticiden tüketiciye ulaşmaktadır. Tarımsal ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşmadan önceki aşaması dağıtım sistemi aşamasıdır. Dağıtımda söz konusu işlemler; paketleme, taşıma, depolama, pazarlama ve perakende satıştır. Bu ürünler, dağıtım sistemleri içerisinde yer alan paketleme öncesi ve sonrası işlemler sırasında oluşan çarpma, sıkıştırma ve titreşim durumuna bağlı olarak zedelenmeye maruz kalmaktadır. Bu nedenle, hasat sonrası işlemlerde meyve kalitesini korumaya yönelik çalışmalara yer verilmelidir. Bu çalışmada; ele alman kontrollü değişken parametrelerinin mekanik özellikler ve zedelenme hassasiyetleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ölçümler sonucunda, depolama süresindeki artış ile kabuk yırtılma kuvveti, elastisite modülü ve deformasyon enerjisi değerlerinin azaldığı belirlenmiştir. Bu nedenle, Dixired şeftali çeşidinin 0°C ve %90 nispi nem düzeyinde depolanması durumunda 14. günün kritik gün olduğu ve bundan sonraki günlerde şeftalilerin çarpma zedelenmelerine karşı daha duyarlı hale geldiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATING THE EFFECTS OF VARIETY AND DURATION OF STORAGE ON MECHANICAL PROPERTIES OF PEACH Fatih Mehmet ERALTAN ÇUKUROVA UNIVERSITY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE AGRICULTURAL MACHINERY DEPARTMENT Supervisor: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Year: 2005, Pages: 39 Jury: Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Prof. Dr. Mehmet Tunç ÖZCAN Prof. Dr. Ali KÜDEN From the vegetables are harvested until they reach the consumer, a series of mechanical handling operations present opportunities for mechanical damage to occur. Mechanical damages affecting the quality during harvest and handling such as bruising, abrasion, cuts and punctures are irreversible and have a cumulative effect with each step of the handling process. In the modern agricultural production, only a small amount of products reach directly from the producer to consumer. The processes involved in distribution are packaging, transport, storage, marketing and retailing. These produces are subjected to mechanical damage by depending on impact, compression and vibration abuse occurring during processes after and before harvesting. Therefore, studies for protecting of vegetable quality in handling should be made. In t his study, the effects of controllable variable parameters such as variety, storage time and impact energy for on bruise susceptibility and biologic and technical properties of Dixired and Earlyred peach varieties were investigated. It was determined that bio-rupture force, rupture energy and firmness index decreased wit the increase of duration of storage. When Dixired and Earlyred peach varieties were stored at 0°C and 90% relative humidity, 14 days in storage was a critical day for peaches, and it was found that two peach varieties were very susceptible against impact damage after 14 days.