Adıyaman'ilinde tarımsal mekanizasyon işletmeciliği
Managing of agricultural mechanization in Adıyaman
  1. Tez No: 169979
  2. Yazar: KÜRŞAD KIRMIZIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYKUT GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, Tarımsal Mekanizasyon, Mekanizasyon İşletmeciliği, Kritik Alan Büyüklüğü, Kritik Çalışma Süresi, Adıyaman, Agricultural Mechanization, Mechanization Management, Critique Field Size, Critique Operating Time. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADIYAMAN ILI'NDE TARIMSAL MEKANIZASYON İŞLETMECİLİĞİ Kürşad KIRMIZIGÜL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç.Dr. Aykut GÜL Yıl: 2005, Sayfa:95 Jüri : Doç.Dr. Aykut GÜL Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN Bu araştırma Adıyaman İlindeki tarım işletmelerinin sosyoekonomik yapılarını ve faaliyet sonuçlarını analiz etmek, tarımsal mekanizasyon düzeyini belirlemek, makine kullanım masraflarını ortaya koyarak makine kullanımının ekonomik analizini yapmak, tarımsal mekanizasyon uygulamalarında makine satın alımına veya kiralamaya karar vermeye yetkili faktörleri belirleyip bu konuda kritik alan büyüklüğünü saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda araştırma alanının genelini temsil edebilecek 6 köyden oransal tabakalamalı örnekleme yöntemi ile seçilen 49 işletmeye uygulanan anketlerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Dekara ortalama brüt kar 2004 yılı fiyatlarıyla 192.740.000 TL, tarımsal gelir 104.520.000 TL'dir. İşletmelerin %22,45'i traktör ve ekipman sahibidir. Ortalama traktör gücü 47 kW, işlenen alana düşen traktör gücü 1,81 kW/ha, 1000 ha tarım alanına düşen traktör sayısı 38,46 adet, bir traktöre düşen tarım arazisi alan 26 ha, 1 traktöre düşen alet- ekipman ağırlığı 2.711 kg/ traktör, 1 traktöre düşen alet-ekipman sayısı ise 6,81 adet/traktördür. Traktörlerin yılda çalışma süresi ortalama 315,91 saattir. Bu sürenin %68,50'sini işletme içi tarımsal işler, % 25,62'sini işletme dışı tarımsal işler, % 5,88'ini de tarım dışı işler oluşturmaktadır. Traktör sahibi işletmelerde işletme başına yıllık mekanizasyon gideri 2004 yılı fiyatlarıyla ortalama 6.501.010.000 TL olup bunun %62,21'ini sabit, %37,79'unu değişen mekanizasyon giderleri teşkil etmektedir. Dekara mekanizasyon gideri 2004 fiyatlarıyla ortalama 75.760.000 TL iken kiralama gideri değeri ise ortalama 24.740.000 TL'dir. Araştırma alanında satın alma ve kiralamaya ilişkin kritik alan büyüklüğünün 1.161,12 da, 47 kW gücündeki bir traktörün rasyonel kullanılabilmesi için yılda ortalama kritik çalışma süresinin de 896, 15 saat olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis MANAGING OF AGRICULTURAL MECHANIZATION IN ADIYAMAN Kürşad KIRMIZIGÜL DEPARTMANT OF AGRICULTURAL ECONOMICS INSTITUTE OF NATURAL AND APLIED SCIENCE UNIVERSTY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Aykut GÜL Year: 2005, Pages: 95 Jury : Assoc. Prof. Dr. Aykut GÜL Prof.Dr. Oğuz YURDAKUL Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN The objective of this study is to analise of socio-economic structure of agricultural enterprises which are in Adiyaman and their activity results, to determine the agricultural mechanization level, to do economic analyse of usage of machine by exposing usage cost, to determine the efficient factors for deciding hiring or purchasing the machine and to find out efficient field size for renting and purchasing. At this point the outputs were evaluated gained from the interviews aplied to 49 companies that are chosen by the classified sample method from the 6 villages that could represent general research area. With prices of 2004, the gross profit per hectare is 192.740.000 TL and agricultural income is 104.520.000 TL. The ratio of the enterprises that have tractor and equipment is 22.45%. Mean tractor power is 47 kW, tractor power per cultivated area is 1.81 kW/ha, number of tractor per 1000 ha is 38.46, agricultural area per 1 tractor is 26 ha., number of equipments per 1 tractor 6.81, and weight of the equipment per 1 tractor is 2711 kg. Operating time of the tractors is meanly 315.91 hour/year. 68.5% of this time consists of internal agricultural activity and 25.62 % is external agricultural activity, and 5.88 % is non-agricultural activity. Mechanization cost per enterprise that has tractors is 6501010000 TL and 62.21 % of this is fixed, 37.79 % is variable mechanization cost. While mechanization cost with prices of the 2004 is averagely 75.760.000 TL, and hiring cost is 24.740.000 TL. In study area, critique size correspond to purchasing and hiring is 116,12 hectares and critique operating time is 896,15 hours for 47 kW tractor power in order to use it efficiently