Evsel katı atıkların geri kazınımı programlarına katılımı etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors affecting the participation in solid waste recycle programs
  1. Tez No: 169980
  2. Yazar: BURCU OĞUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Recycling, Solid Waste Management, Logistic Regression. II
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ EVSEL KATI ATİKLARİN GERİ KAZANIMI PROGRAMLARİNA KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ Burcu OĞUZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: : Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Yıl: 2005, Sayfa: 118 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Fuat BUDAK Prof. Dr. Ahmet YÜCEER Doç. Dr. Haydar ŞENGÜL Belediyeler, artan katı atık nıiktarlarıyla başa çıkmaya ve katı atık problemiyle ilgili olarak verimli ve sürdürülebilir çözümler üretmeye çalışmaktadırlar. Geri kazanım, çoğu kez seçeneklerden biri olarak önerilmektedir. Geri kazanım çalışmasına halkın katılım oram yükseldikçe, bu seçenek ekonomik açıdan en uygun çözüm haline gelmektedir. Geri kazanım çalışmalarına halkın katılımının arttırılmasında, insanları neyin motive ettiğinin ve neyin vazgeçirdiğinin bilinmesi ilk adımdır. Bu çalışma da, Mersin'deki pilot geri kazanını programını ve oradaki ailelerin geri kazanılabilir atıklarını ayırmaya katılımlarıyla ilgili faktörler incelenmektedir. Mersin'de seçilen 224 kişilik temsili örneğin geri kazanım davranışı incelenmiştir. Elde edilen veriler, basit tanımlayıcı istatistiksel analiz kullanılarak analiz edilmiş ve geri kazanım davranış modeli lojistik regresyon kullanılarak hesaplanmıştır. Hane halkının sayısı, eğitim durumu, gelir, yaşanılan evin tipi, mülkiyet durumu gibi pek çok sosyo-ekonomik faktörün geri kazanım davranışlarının açıklanmasında çok önemli olmadığı bulunmuştur. Anahtar Kelime: Geri Kazanım, Katı Atık Yönetimi, Lojistik Regresyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS DETERMINING THE FACTORS AFFECTING THE PARTICIPATION IN SOLID WASTE RECYCLE PROGRAMS Burcu OGUZ DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Fuat BUDAK Year: 2005 Pages: 118 Jury : Asst. Prof. Fuat BUDAK Prof. Dr. Ahmet YUCEER Assoc. Prof. Dr. Haydar ŞENGÜL Municipalities, around the world have been coping with increasing amounts of solid waste and the need to formulate efficient and sustainable solutions to deal with the problem. Recycling is often proposed as one of the options. The higher the rate of household participation in the recycling effort, the more this option becomes the most economically efficient solution. Understanding what motivates people to recycle and what discourages them from doing so is the first step towards increasing participation. This study describes a pilot recycling programme in Mersin and the factors associated with residents' participation in separating their wastes. In this study, the recycling behavior of a representative sample of 224 individuals from Mersin is investigated. The data derived in this study are analyzed using simple descriptive analysis and recycling behavioral models are estimated using logistic regressions. It was found that many socio-economic factors, such as number of household, type of accommodotion, house ownership, size of house, employment status and salary were not significant in explaining recycling behaviors.