Adıyaman bölgesinde yetiştirilen nar (punica granatum L.) meyvesi ve yan ürünlerinin fito-kimyasal özellikleri ve antioksidan kapasiteleri
Antioxidant activity and PHYTO-chemical properties of pomegranate (punica granatum L.) fruit in adiyaman grown and its industrial wastes
  1. Tez No: 766302
  2. Yazar: ZEHRA TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATÜMETÜZZEHRA KÜÇÜKBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Fenolik bileşik, Nar çiçeği tomurcuğu, Punica granatum L., Antioxidant activity, Phenolic compound, Pomegranate flower buds, Punica granatum L
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 365
Özet
Amaç: Punica granatum L., yüksek besinsel bileşimi ve tıbbi özelliklere sahip, Punicaceae familyasına ait önemli bir bitkidir. Bu çalışmanın amacı, Adıyaman ilinde yetiştirilen nar meyvesinin ve atık olarak nitelendirilen kısımlarının, fito-kimyasal özelliklerinin ve antioksidan aktivitesinin yedi farklı çözgen (metanol, etanol, su, asitlendirilmiş metanol, asitlendirilmiş etanol, asitlendirilmiş su ve n-hekzan) kullanılarak araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Araştırmada kullanılan meyve, yaprak ve nar ekşisi örnekleri Adıyaman (Kâhta) ilinden temin edildi. Örnekler soxhlet ekstraksiyon yöntemi kullanılarak ekstrakte edildi. Ekstraktların fito-kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacı ile toplam fenolik, flavonoid, flavonol, flavanol, tanen ve monomerik antosiyanin bileşen miktarları değerlendirildi. Ekstraktların antioksidan kapasitesinin belirlenmesi için DPPH, Fe3+ iyonu indirgeme gücü, metal şelatlama aktivitesi ve CUPRAC yöntemleri kullanıldı. Metanol ekstraktı en yüksek fenolik içeriğe sahip olduğu için, HPLC yöntemi ile fenolik profilin belirlenmesinde metanol ekstraktı kullanıldı. Benzer şekilde antosiyanin bileşiminin LC-MS/MS yöntemi ile belirlenmesinde asitlendirilmiş metanol ekstraktı kullanıldı. Bulgular: Elde edilen veriler ekstraksiyonda kullanılan çözgeninin ve bitkinin farklı dokularının, ekstraktların fenolik bileşimini ve antioksidan aktivitesini önemli ölçüde etkilediğini gösterdi. Özellikle yaprak ve tomurcuk ekstraktları antioksidan aktivitenin belirlenmesinde DPPH, Fe3+ indirgeme gücü ve CUPRAC yöntemlerine göre BHT'den daha yüksek aktivite sergiledi. Punikalajin ve siyanidin-3-glikozit majör bileşenler olarak belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, nar meyvesinden ziyade narın tarımsal-endüstriyel atıklarının kozmetik, farmasötik, nutrasötik ve gıda gibi farklı endüstriler için iyi bir polifenol kaynağı olarak kullanılabilme potansiyelini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Punica granatum L. is the most important plant belonging to the Punicaceae family that has tremendous nutritional composition and medicinal values. The aim of this study was to investigate the antioxidant activity and phyto-chemical properties of pomegranate fruit grown in Adıyaman province and its attributed as waste tissues using seven various solvents (methanol, ethanol, water, acidified methanol, acidified ethanol, acidified water and n-hexane). Material and Method: The fruit, leaves and pomegranate molasses samples used in this research were supplied from in Adıyaman (Kâhta) province. The sample were extracted using soxhlet extraction method with different solvents. Total phenolic, flavonoid, flavanol, flavonol, tannin and monomeric anthocyanins content were evaluated in order to determine the phyto-chemical properties of the extracts. For antioxidant capacity estimation of the extracts, DPPH, Fe3+ ion reducing power, metal chelating activity and CUPRAC assays were applied. Since methanol extract has the highest phenolic content, methanol extract was used to determine the phenolic profile by HPLC method. Similarly, as acidified methanol extract has the highest monomeric anthocyanin content, acidified methanol extract was employed to identify the anthocyanin profile by LC-MS/MS method. Results: The obtained data showed that the solvent used in extraction and the different tissue of plant significantly affected the phenolic composition and antioxidant activity of the extracts. Especially, the leaf and bud extracts exhibited higher activity than BHT in determination of antioxidant activity compared to DPPH, Fe3+ reducing power and CUPRAC assays. Punicalagin and cyanidin-3-glucoside was determined as major components. Conclusion: This study reveals the agro-industrial waste of pomegranate rather than pomegranate fruit are a good source of polyphenol that potential could be used for different industries, such as cosmetic, pharmaceutical, nutraceutical and food.